Optužnica protiv Delimustafića

Objavljeno: 12.10.2017.


Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnice Tužilaštva KS u predmetu Pravda, potvrđeno je iz ovog Tužilaštva jutros.
Kako piše u saopštenju, Sud je potvrdio optužnicu protiv Alije Delimustafića i još 37 osoba i osam firmi zbog krivičnih djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Alija Delimustafić optužen je da je od 2009. do 2016.godine organiziovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

Dakle, u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem pomenutih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka. Istovremeno, nastavlja se istraga protiv drugih osoba, kaže se u saopštenju.

Inače, tokom istrage u predmetu „Pravda“ izuzetna saradnja ostvarena je sa timom istražitelja Federalne uprave policije, hrvatskim Uskokom te istražiteljima Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, SIPA-e i Poreske uprave FBiH.

Alija Delimustafić je bio ministar poliicje u ratnoj vladi BiH.

(N1)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *