OHR odgovorio Miloradu Dodiku

Objavljeno: 12.10.2017.


”Entiteti su obavezni da poštuju odluke institucija BiH, a Sud i Tužilaštvo imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji države”, saopšteno je iz OHR-a nakon poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavnicima staranaka u RS na sastanak povodom rada pravosudnih institucija u BiH.
“Jednostrane odluke kojima bi se suspendovale ili ograničile nadležnosti i odluke pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine na dijelu bosanskohercegovačke teritorije bile bi protivustavne i neprihvatljive”, navode u OHR-u.

Kako su istakli, prema Ustavu BiH, entiteti moraju u potpunosti da poštuju odluke institucija BiH, uključujući zakone donesene na državnom nivou te odluke državnih pravosudnih organa.

“Sud BiH i Tužilaštvo BiH imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH”, navodi se.

Iz OHR-a su poručili da su pokušaji izvršnih vlasti da izvrše pritisak na predstavnike pravosuđa ili utiču na njihova imenovanja, potpuno neprihvatljivi u kontekstu nezavisnog pravosuđa te podvukli da sudijama mora biti omogućen nezavisan rad, bez neprimjerenog političkog pritiska.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u subotu, 14. oktobra, pozvati na razgovor o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine predstavnike političkih partija u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu BiH, te boračke organizacije i neka druga strukovna udruženja.

Predstavnici opozicije danas su saopštili da neće prisustvovati tom sastanku jer to smatraju još jednom u nizu manipulacija Milorada Dodika, odnosno njegove zloupotrebe institucija i zakona u Srpskoj.

Izvor: BN/Fena

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *