Nakon pomirenja Fataha i Hamasa, Abas stiže u Gazu

Objavljeno: 12.10.2017.


Palestinski predsednik Mahmud Abas posetiće pojas Gaze u roku od mesec dana, prvi put posle deset godina, nakon pomirenja dve rivalske palestinske organizacije.
“Predsednik Abu Mazen (Abas) će biti u Gazi za manje od mesec dana”, najavio je Zakaria al-Aga, vođa Fataha u pojasu Gaze, koristeći Abasov nadimak.

Najava je usledila dok se Fatah i islamski pokret Hamas pripremaju da obelodane uslove njihovog dogovora o pomirenju postignutog u Kairu.

Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije rekao je ranije danas da je taj dogovor postignut pod posredstvom Egipta, zapravo “velikodušnim egipatskim pokroviteljstvom”, kako je rekao.

Pregovori u Kairu bili su najnoviji u čitavom nizu pokušaja da se okonča deceniju duga palestinska teritorijalna, politička i ideološka podela koja je paralisala aspiracije za osnivanje države, navodi agencija AP.

Hamas je odneo iznenađujuću pobedu na parlamentanrim izborima 2006. i naredne godine je silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne umerenijem, sekularnom Fatahu. Abas od tada vlada autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Iako su raniji pokušaji pomirenja propali ovaj možda može da uspe jer su se okolnosti izmenile i obe strane više to žele. Hamasu, koji odbija da se razoruža, bilo je sve teže da vlada i da obezbedi osnovne usloge za dva miliona stanovnika Gaze, jedne od najgušće naseljenih teritorija na svetu.

Abas (82) s druge strane razmišlja u svojoj zaostavštini. On je insistirao da će obnoviti kontrolu nad Gazom samo ako mu Hamas preda vlast.

Vođa Fataha ima podršku Zapada i teži da osnuje državu na Zapadnoj obali, pojasu Gaze s Jerusalimom kao glavnim gradom, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Hamas je u svom novom političkom manifestu početkom ove godine nagovestio da bi mogao da razmotri postojanje države u tim granicama, ali je takođe podržao islamsku državu u istorijskoj Palestini, uključujući današnju teritoriju Izraela. Ta ekstremistička organizacija odbija da odbaci nasilje i prizna Izrael koji je smatra terorističkom organizacijom. Isti stav imaju i SAD i EU.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *