Lexusu je trebalo 15 godina da razvije ovu plavu boju

Objavljeno: 12.10.2017.


Boje igraju veoma važnu ulogu u našim životima, ali možda još veću kada su proizvodi koje kupujemo u pitanju. Pitajte prosečnog marketinškog stručnjaka kakve sve poruke šalje određena nijansa i pripremite se na veoma dugo objašnjavanje.
Ipak, čak ni najduže teoretisanje verovatno neće trajati onoliko vremena koliko je Lexusu trebalo da razvije svoju novu automobilsku boju, s obzirom na utrošeno vreme definitivno nedovoljno maštovito nazvanu – ‘Strukturalnu Plavu’.

Japancima je, naime, trebalo 15 godina, a na istraživanju i razvoju su učestvovala oba Lexusova centra u Japanu i SAD-u, kao i stručnjaci iz VIAVI Solutionsa.

Rezultat je najplavije plava boja koju možete videti golim okom, a premijerno će biti dostupna na kupeu LC u hibridnoj 500h i verziji sa motorom V8.

Sam premaz je specifičan po tome što koristi 300 milijardi ultra malenih pigmentnih pahuljica, ukupne mase od 300 grama, nanesenih u čak 40 slojeva. One reflektuju gotovo sto posto svetla kao vidljivo plavu boju.

Obični premazi za smrtnike navodno to čine sa svega 50-procentualnim učešćem.

Moramo priznati da automobil u promotivnom videu izgleda fantastično ali i da naše, zadatku evidentno nedorasle, oči s teško razlikuju Strukturalnu Plavu boju od, znate, vulgaris metalik plave.

Kako god bilo, Lexus u svojim pogonima u Motomachiju može da proizvede samo dva automobila s ovim premazom dnevno, pa ne sumnjamo da će najplavije plava boja biti prilično ekskluzivna.

Koliko će se ovo odraziti na cenu ostaje da se vidi. Nadajmo se da neće kao u slučaju Porscheovih Chromaflair premaza, koje po automobilu koštaju – 82.645 evra!

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *