Kriminal i korupcija u javnim nabavkama

Objavljeno: 12.10.2017.


Monitoring tim nekoliko nevladinih organizacija pratio je preko hiljadu i 500 procedura javnih nabavki u 173 institucije svih nivoa u BiH i došao do poražavajućih rezultata. U posljednjih 5 godina u BiH je preko 13 milijardi maraka utrošeno za javne nabavke roba, radova i usluga, pri čemu je došlo do različitih oblika kršenja Zakona o javnim nabavkama.
Kroz javne nabavke dolazi do transfera značajne sume budžetskih sredstava iz javnog u privatni sektor, te su ovi postupci podložni korupciji i različitim zloupotrebama, smatraju u monitoring timu nevladinih organizacija.

Problem su tranparentnost, plan javnih nabavki, tenderske procedure, a posebno mogućnost tzv. direktne pogodbe.

Jedna od najkritičnijih institucija po pitanju Javnih nabavki je Agencija za identifikaciona dokumenta BiH u kojoj je i revizija u proteklih pet godina utvrdila ozbiljno kršenje zakona. To se prije svega odnosi na posao izrade ličnih karata, vrijedan 100 miliona maraka, dogovoren famoznom direktnom pogodbom. Neko je odlučio da građani BiH trebaju imati najmodernije i najbezbjednije lične karte u svijetu, a uslov za dobijanje posla bio je da pogoni za izradu dokumeta budu u BiH.

,,Mnoge tehničke,normativne i druge uslove pristupa Evropskoj uniji mi ne ispunjavamo, ali ovdje smo odlučili da budemo najbolji u svijetu”, ističe Bojan Kovačević iz banjalučke Razvojne agencije EDA.

Kovačević podsjeća da naše lične karte, iako najmodernije u svijetu, još uvijek služe samo kao identifikacioni dokument.

,,I stare lične karte su imale identičnu ulogu, a opravdanje za izradu novih, modernih, ali skupih ličnih karata bilo je da ćemo sa njima moći potpisivati ugovore, plaćati račune i slično”, ističe Kovačević.

U cijelom tom projektu interesantan je podatak da će u 10-ogodišnjem periodu, na koji se ovaj plan nabavke ličnih karata odnosi, taj posao biti skuplji za 83 miliona maraka u odnosu na ranije planirani 10-ogodišnji plan.

,,U projektu je jasno navedeno da će to platiti građani kroz cijenu ličnih karata”, ističe Kovačević i dodaje da je čak ugovoreno i da BiH mora kupiti određen broj tih skupih ličnih karata unaprijed, pa smo sada u situaciji da imamo daleko više obrazaca ličnih karata nego što nam je potrebno i ne znamo šta ćemo sa njima.

Osim najkvalitetnijih, najbezbjednijih ali i najskupljih ličnih karata, koje služe samo za običnu identifikaciju, građani BiH imaju i iste takve pasoše.

Međutim, za pasoše nije ugovorena kupovina obrazaca za 10 godina unaprijed jer se u međuvremenu za te, očite malverzacije i zloupotrebe zainteresovalo i Tužilaštvo.

Sada smo u problemu jer pasoških knjižica nestaje, a niko ne ispunjava ranije, za favorizovanu firmu ,,nacrtane”, uslove izrade tih dokumenata.

BN televizija

One thought on “Kriminal i korupcija u javnim nabavkama

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *