Kafa kao biogorivo

Objavljeno: 12.10.2017.


Jutarnju kafu kuvaćemo uskoro i za naš automobil, pošto su naučnici otkrili kako da talog kafe iskoriste za proizvodnju biogoriva. U glavnoj ulozi je Vesna Najdanović, koja je osnovne studije završila u Beogradu.
Naučnici Univerziteta Lankaster osmislili su novi način za pretvaranje potrošene kafe u biogorivo. Talog kafe ima visoku kalorijsku vrednost, što ga čini idealnom sirovinom.

„Naš novi proces zove se transesterifikacija, koja ujedinjuje dva procesa – ekstrakciju i reakciju. Generalno u hemijskom inženjerstvu, kada u jedan korak uvodimo dve operacije, obično dobijamo niže troškove obrade“, objašnjava Vesna Najdanović-Višak, predavač na smeru hemijskom inženjerstvu na Univerzitetu „Lankaster“.

Mali broj kompanija već koristi ostatke kafe za proizvodnju biogoriva, ali u dugom i komplikovanom procesu. Novi način traje samo 10 minuta.

Istraživači Univerziteta „Lankaster“ veruju da njihovo otkriće značajno povećava komercijalnu konkurentnost ove vrste proizvodnje.

„Pre svega, ciljali bi kafiće i ugostiteljske objekte, jer već imaju odgovarajuću infrastrukturu. Postoje kompanije koje sakupljaju ovaj otpad i pretvaraju ih u kompost ili gas. Sledeći korak bio bi sakupljanje materijala iz domaćinstava“, ističe Najdanović-Višak.

Proizvedeni biodizel može da se koristi direktno u rezervoarima za gorivo, ali realnije, mogao bi da se meša sa već postojećim biogorivom.

„Ne tvrdimo da ćemo spasiti celu planetu i da ćemo obezbediti gorivo koje će snabdevati sve na svetu. Sigurno ne, ali možemo da doprinesemo celokupnoj slici“, navodi Najdanović-Višak.

Za razliku od drugih sirovina za biodizel, koje se namenski gaje, poput soje, uljane repice ili kukuruza, ostaci kafe su besplatni. I značajno smanjuju zavisnost čovečanstva od fosilnog goriva.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *