Jeste ispod zemlje, ali malo ko hoće da ga traži tamo!

Objavljeno: 12.10.2017.


Švajcarski naučnici otkrili su kako svake godine u kanalizacijama u ovoj zemlji propadne više od 43 kilograma zlata, u vrednosti blizu 1,8 miliona dolara.
Prema izvještaju švajcarskog Federalnog instituta za vodne nauke i tehnologiju, zlato se navodno gubi u mulju i otpadu koji prolazi kroz kanalizacije državnih postrojenja za tretman otpada. U proseku, blizu 70 odsto svetskog zlata prolazi kroz švajcarske rafinerije.

Naučnici su izjavili kako koncentracije zlata pronađene u otpadnoj vodi ne predstavljaju rizik za životnu sredinu, a ponovna eksploatacija tog zlata ne bi bila isplativa u većem delu zemlje.

Međutim, postoji nekoliko gradova u kojima bi se moglo vaditi zlato iz kanalizacije. Na primer, u gradu Ticino koji ima bogatu rafineriju, koncentracije plemenitog metala u otpadnim vodama bile bi dovoljno visoke da opravdaju sredstva koja bi morala biti uložena u eksploataciju.

Pored zlata, u mulju je pronađeno i blizu 3.000 kilograma srebra i drugih metala poput tantala i germanijuma koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru.

Ova istraživanja provedena su na 64 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Švajccarske. Ujedno, ovo su prva sistematska istraživanja otpadnih voda koja su provedena u švajccarskim gradovima.

Izvor: Kurir

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *