Irački Kurdi blokirali puteve između Kurdistana i Mosula

Objavljeno: 12.10.2017.


Iračke kurdske snage danas su prekinule glavne puteve koji vezuju irački Kurdistan i Mosul na severu Iraka, rekao je za Frans pres kurdski vojni zvaničnik.
“Dva glavna puta koja vezuju Erbil i Dohuk sa Mosulom blokirana su danas nasipima peska”, rekao je taj zvaničnik.

On je dodao da je to mera predostrožnosti pošto su primetili povećano raspoređivanje i kretanje iračkih snaga blizu takozvane linije fronta koja ih deli od kurdskih boraca pešmerga.

Sinoć su kurdske vlasti optužile iračke snage da pripremaju napad na Kurdistan iz Kirkuka i Mosula. To je sinoć saopštio Bezbednosni savet autonomne vlade Kurdistana, najviše odbrambene instance te oblasti.

Na terenu u bogatoj naftnoj oblasti Kirkuk jedan zvaničnik pešmerga negirao je da postoji bilo kakva posebna aktivnost iračkih snaga.

Komandant pešmerga u južnom delu Kirkuka Vasta Rasul rekao je za Frans pres da nisu videli nikakva neprihvatljiva kretanja iračkih snaga i da se redovno nastavljaju sastanci sa medjunarodnom koalicijom predvodjenom Sjedinjenim Državama. Koalicija podržava borbe protiv Islamske države u toj oblasti.

Portparol Komande za zajedničke operacije nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje izveštaje o pripremama za napad.

On je rekao da te snage u provinciji Kirkuk nastavljaju da čiste tu oblast koja je do skoro bila rukama Islamske države od eksploziva i da pripremaju za vraćanje stanovništva.

Odnosi između Bagdada i Erbila, u iračkom Kurdistanu, pogoršane su posle referenduma o nezavisnosti održanog 25. septembra na inicijativu kurdskog predsednika Masuda Barzanija. Građani iračkog Kurdistana, autonomne oblasti u Iraku, na referendumu su se izjasnili za nezavisnost.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *