Gartner: Windows 10 održava PC tržište, Mac u padu

Objavljeno: 12.10.2017.


PC tržište se već duže vreme bori sa padom prodaje, a najnovija statistika Gartnera sugeriše da je tokom trećeg tromesečja 2017. godine ostvaren novi pad od 3,6 procenata. Ovo znači da je PC isporuka na globalnom nivou iznosila samo 67 miliona računara, a najveći broj proizvođača je zabeležio značajan pad isporuke.
Jedan od primera je Apple, čiji Mac modeli više ne privlače onoliki broj korisnika koliko je to bio slučaj ranije. Apple je prodao 4,6 miliona računara tokom trećeg tromesečja, što je pad sa 4,8 miliona iz istog perioda prošle godine. Tržišno učešće kompanije je palo sa 7% na 6,9 procenata.

HP i Lenovo nastavljaju da budu tržišni lideri. Lenovo je imao pad od 1,5 procenata u poslednjem tromesečju, dok je HP napredovao za 4,4 procenta. Obe kompanije su prodale oko 14,5 miliona računara tokom trećeg tromesečja i drže 21,8% i 21,4% tržišta.

Asus je kompanija koja je imala najveći pad, od 9 procenta i kompanija je prodala samo 4,8 miliona računara tokom trećeg tromesečja.

Gartner ističe da je poslovno tržište najviše profitiralo od jake potražnje za Windowsom 10, a ovo je i sektor gde je Apple ostvario najslabije rezultate.

Izvor: Softpedia

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *