Erdoganov portparol: Vučić se dobro pripremio

Objavljeno: 12.10.2017.


Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin izjavio za današnji “Blic” da je poseta Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji protekla u izvanrednoj atmosferi
 Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin izjavio za današnji “Blic” da je poseta Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji protekla u izvanrednoj atmosferi.

Kalin, za kojeg “Blic” navodi da je jedini političar ovlašćen da govori u ime turskog predsednika, ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlično pripremio za posetu turske delegacije i pokazao toplinu i gostoprimstvo, a kao veoma važnu činjenicu istakao je što su dva predsednika posetila Novi Pazar i srela se sa muslimanskom zajednicom.

To, kako je naglasio, pokazuje da se muslimanskoj zajednici u Srbiji poklanja pažnja. “Srbija se otvara prema svojim građanima, ali i prema svetu i Evropi. U tom kontekstu srpsko-turski odnosi dobiće novi implus”, rekao je Kalin.

On je dodao da se tokom posete turske delegacije razgovaralo i o pozivu na dijalog o Kosovu i poručio da Turska podržava i ohrabruje Vučića da nastavi razgovore Beograda i Prištine. “Takvi problemi iziskuju vreme, vođstvo, strpljenje, mudrost… i vidim to sa obe strane, srpske i kosovske”, rekao je Kalin za “Blic” i napomenuo da je reč o regionalnom pitanju koje je važno i za Srbiju i za region.

Prema njegovim rečima, to proces između Beograda i Prištine, ali ako Turska nešto može da uradi – rado će to učiniti. “Potpuno podržavamo proces i nadamo se da će on koristiti obema zajednicama i celom regionu. Ako mi nešto možemo da uradimo da olakšamo ili ubrzamo, rado ćemo to uraditi”, rekao je Kalin.

Kao jedan od najvažnijih sporazuma koji su potpisani tokom posete turske delegacije Kalin je izdvojio ugovor koji sprečava dvostruko oporezivanje i poboljšava polsovnu okolinu za turske investitore. “To je podsticaj da se više investira u Srbiju”, rekao je on.

Na pitanje da li Srbija može da kombinuje vojnu neutralnost uz dobre odnose sa NATO i Rusima i na konstataciju da je Srbija kupila ruske “migove”, a Turska S-400 iako je članica NATO, Kalin kaže da je u današnjem svetu potrebno proširiti spoljnu politiku, a ne fokusirati se samo na jednog partnera.

“Samo zato što smo deo NATO ili želimo u EU, ne znači da treba da imamo loše odnose sa Rusima. To je hladnoratovski mentalitet”, rekao je on i dodao da je kupovina sistema S-400 bila suverena odluka Turske.

Što se Srbije tiče, smatra, ona se kreće pravim putem time što ima dobre odnose sa Evropom, zapadnim blokom s jedne strane, i s Rusima s druge. “Ako želite politiku balansa, dobre odnose sa što više aktera da biste zaštitili svoje nacionalne interese, to zahteva otvoreni um i horizonte u spoljnoj politici”, poručio je Kalin.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *