Drugi dan Bezbjednosnog foruma

Objavljeno: 12.10.2017.


Nakon prvog, akademskog dana na Beogradskom bezbednosnom forumu, danas je ovaj skup posvećen raspravi o Berlinskom procesu, partnerstvu NATO-Srbija
Nakon prvog, akademskog dana na Beogradskom bezbednosnom forumu, danas je ovaj skup posvećen raspravi o Berlinskom procesu, partnerstvu NATO-Srbija…

Govoriće se i o bezbednosti zapadnog Balkana, izazovima nejednakosti, (ne)razumevanju na relaciji religija-bezbednost.

U okviru uvodnog panela o Berlinskom procesu na forumu govori šef srpske diplomatije Ivica Dačić, njegov kolega iz BiH Igor Crnadak, izaslanik za Jugoistočnu Evropu Kristijan Helbah i generalni direktor Direktorata EU za proširenje Kristijan Danijelson.

U razgovoru koji će voditi novinar londonskog Ekonimista Tim Džuda pridružiće se i Hedvig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Među prisutnima na početku uvodnog panela u kristalnoj sali hotela Hajat su i Tanja Miščević, ambasadori Kajl Skot, Aksel Ditman, Filip Ge, a učesnike i goste pozdravila je Sonja Liht, presednica Fonda za političku izuzetnost.

Posebna sesija u toku dana posvećena je ženama Balkana, onima za nove politike, ili onima koje predstavljaju te nove politike, gde će stavove sučeliti bivša premijerka Slovenije Alenka Bratušek, ali i poslanice Nada Drobnjak iz Crne Gore, Sanda Rašković Iivić, Edit Harši iz Albanskog centra za javne politike, Ljiljana Raičević, aktivistkinja za ženska prava, te njena koleginica iz BiH Vildana Džekman.

Moderatorka te rasprave je Sonja Liht, dok će im se u diskusiji pridružiti Elizabet Naukler, bivša poslanica finskog parlamenta.

Jednako zanimljiva i značajna trebalo bi da bude i sesija posvećena pitanju šta ako zapadni Balkan ne postane deo EU, te plenarni panel posvećen pitanju da li je demokratija u povlačenju pred populizmom.

Svakako će posebno atraktivan biti razgovor o doprinosu partnersta NATO-Srbija bezbednosti zapadnog Balkana, gde će sagovornice biti premijerka Ana Brnabić i zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Getemiler, a razgovor će voditi Maja Piščević iz njujorškog Instituta Ist Vest.

Među učesnicima sutrašnjih sesija biće i bivši grčki premijer Džordž Papandreu, ali i profesor Dejan Jović, ambasador Džerard Stoudman, Kameron Manter, bivši ambasador u Srbiji, sada na čelu Instituta Ist Vest, Eleonora Poli, istraživač iz Rima, Ardian Hakaj sa Instituta za saradnju iz Tirane…

Tema ovogodišnjeg Beogradskog bezbednosnog foruma je Izgradnja zajedničke budućnosti u doba neizvesnosti, a forum traje tri dana u organizaciji Beogradskog cemtra za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednost i Evropskog pokreta u Srbiji, a agencija Tanjug je medijski partner.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *