Dačić: Valjda ću biti živ kada Srbija uđe u EU

Objavljeno: 12.10.2017.


Ivica Dačić drugog dana Bezbednosnog foruma izjavio da je Srbija počela proces pristupa EU dok je bio šef diplomatije i da se nada da ćemo ući u EU dok je živ.
Šef srpske diplomatije je na forumu, koji se održava u Beogradu, govorio o tome da je dobro što je tema proširenja u fokusu jer je to korisna inicijativa, koja pokazuje želju da se velike zemlje bave bar jednom godišnje proširenjem EU u našem regionu.

U okviru teme glavnog panela dana, a koja se odnsoi na Berlinski proces, Dačić je između ostalog govorio o velikoj inicijativi za put Niš – Priština – Tirana, koji je on, kako je rekao, kandidaovao još na prvom sastanku ministara spoljnih poslova balkanske šestorke.

“No, bez obzira na to što će svako da meri neke projekte i koliko su realizovani, mislim da je sama ideja korisna i pozivitna za naš region i zahvlalni smo svima koji su pokrenuli Berlinski proces”, poručio je Dačić, koji je najavio da će naredne godine domaćin glavne konferencije biti London.

Kako je primetio, iako su otišli iz EU, nisu otišli iz Evrope i zainteresovani su za naš region.

Sama ideja da se evropske zemlje bave idejom proširenja na Zapadni Balkan je za nas izuzetno značajna i ja u tome vidim najveću političku korist, zaključio je Dačić, dodajući da su sve drugo projekti o kojima će se razgovaarti i dogovarati, te još jednom zahvalio Nemačkoj koja je taj projekat pokrenula.

Kako je rekao, nada se da će biti živ kad Srbija uđe u EU, jer je bio šef diplomatije kad je proces počeo. “Za razliku od Tuske”, poručio je šaljivo.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *