Ambasada Njemačke: Specijalni sud nema političke ciljeve

Objavljeno: 12.10.2017.


Ambasada Nemačke u Prištini smatra da je Specijalni sud ključna pravosudna institucija, važna za Kosovo, jer doprinosi vladavini zakona.
Kako se dodaje, Specijalni sud ni u kojem slučaju nema političke ciljeve.

Taj sud “ni u kom slučaju nije povezan s političkim ciljevima, izvan njegovog specifičnog mandata”, kaže se u izjavi Ambasade Radiju Slobodna Evropa.

Ambasada je navela da je Nemačka neprestano podržavala Kosovo u naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, kao što su Unesko i Interpol, i da će nastaviti.

U izjavi se dodaje da su uslovi EU za viznu liberalizaciju za građane Kosova jasno postavljeni – to su demarkacija granične linije s Crnom Gorom i dokazana borba protiv korupcije, ali ti ciljevi i dalje nisu ispunjeni.

Predsednik Kosova Hašim Tači je ove nedelje optužio međunarodnu zajednicu da se ne pridržava obećanja koja je dala kada je Skupština Kosova usvajala odluku o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu.

Tači je rekao da je taj sud nametnut Kosovu, a da nisu ispunjena međunarodna obećanja koja su data kao kompenzacija za formiranje suda.

On je rekao da je međunarodna zajednica obećala Kosovu da će brzo moći da zatraži članstvo u Savetu Evrope, da će ubrzati viznu liberalizaciju, da će Kosovo imati široku podršku za prijem u Unesko, da će brzo biti formirana vojska Kosova i da će biti novih priznanja nezavisnosti.

Tači je i u sredu na konferenciji za novinare s predsednikom Albanije Iljirom Metom promenio mišljenje ističući da je formiranje Specijalnog suda učinjeno u zamenu za usluge međunarodne zajednice.

Specijalni sud za ratne zločine je kosovski sud sa sedištem u Hagu i ima za zadatak istragu zločina za koje su osumnjičeni “pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad etničkim manjinama i političkim rivalima” od 1998. do kraja 2000. godine, kako je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

Predsednik Tači, čije se ime pominje u izveštaju Dika Martija, predvodio je proces formiranja tog suda i pored velikog nezadovoljstva na Kosovu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *