Za presudu neko mora da odgovara

Objavljeno: 11.10.2017.


Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da za presudu Naseru Oriću neko bi morao odgovarati – ili nesposobno Tužilaštvo, koje ili nije spremilo ili nije imalo dokaze, ili sudske institucije, ako je tu dominirala politika.
“No, prihvatiti kao normalno da niko ne odgovara za hiljade žrtava civila koji su tamo bili, pa čak ni po komandnoj odgovornosti, čak ni simbolički, prosto se ne može. Izvinjavam se, ali to se ne može! To je linija koja se ne smije preći”, rekao je Ivanić sinoć gostujuši u Dnevniku TV1.

Vjeruje da će se stvari povodom te presude radikalizovati.

“Nije mi drago što je tako, ali mislim da neki razuman pristup koji smo mi imali, ima sve manje argumentacije. Narednih dana ćemo vidjeti šta će se u toj oblasti dogoditi”, rekao je Ivanić.

Kaže da se zaista postavlja pitanje sa kojim argumentima se može to negirati.

“Očekujem da se i sa te strane doći do razuma, da se neće predlagati rješenja i mjere koje nemaju smisla, ali odgovornost je dominantno na vladajućoj strukturi u Banjaluci da nešto predloži. Oni imaju većinu, a sve ostalo na nama je da vidimo. Ako su mjere koje oni budu predlagali razumne, možda ćemo ih mi podržati. Ako su nerazumne, nemam namjeru da stojim iza nečega što bi bio ulazak u bilo kakav avanturizam”, rekao je Ivanić.

On naglašava da Republici Srpskoj ne treba avanturizam, ali odgovor mora postojati.

“Kada pogledate u istoriji šta se sve u Sudu BiH događalo, a ne govorim samo o ratnim zločinima, imali smo tako olako osuđivanje političara, pa se poslije pokazalo da je to bila čista politika, da nije bilo nijednog argumenta. Imate objektivno nedostatak straha da se bilo za kriminal, bilo za ratne zločine, osudi ijedan ozbiljniji bošnjački političar ili general. To je potpuno neprihvatljivo”, rekao je Ivanić.

Misljenja je da je takvim odlukama institucija BiH sve manje, jer nema povjerenja.

“Ako nema povjerenja, ne možete narod držati silom da on silom mora poštovati te institucije. Institucije moraju pokazati da ih se treba poštovati zbog načina na koji rade i odluka koje donose”, rekao je Ivanić.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *