“Srbija u EU između 2020. i 2025, Kosovo i Katalonija…”

Objavljeno: 11.10.2017.


Profesor Univerziteta u Ženevi Dušan Šiđanski očekuje da će Srbija postati član Evropske unije u periodu između 2020. i 2025. godine.
Šiđanski je na taj način odgovorio na pitanje kada bi Srbija mogla da uđe u EU s obzirom na to da je Žan Klod Junker najavio strategiju po kojoj bi Srbija i Crna Gora mogle da postanu članice do 2025. godine.

Kad je reč o Kosovu i Kataloniji, tvrdi da se ne može praviti poređenje.

On je pojasnio da je problem Katalonije u tome što je podeljena, a da referendum koji je održan i nije bio pravi referendum.

“Na njega je izašlo oko 42-44 procenta građana i 90 odsto bilo je za nezavisnost, ali većina je za to da ostanu u Španiji”, rekao je Šiđanski.

Dodao je i da je reakciija španskih vlasti bila pogrešna, jer, kaže, nije trebalo da intervenišu onako jako.

Španija, prema njegovim rečima, mora da ide prema federalnom režimu.

“Čuli smo, to je isti argument bio sa Slovenijom koja je rekla svojevremeno nećemo da plaćamo za Kosovo ni za one što nemaju… Isti je argument u Kataloniji, a to nije tačno, jer oni to posmatraju samo kroz ono što oni daju, a država Španija plaća za vojsku, avione, to je jako skupo… “, rekao je Šiđanski.

Kad je reč o Kosovu, kaže da su nažalost tamo Srbi bili manjina i “to je drugo, to je bila intervencija Amerike i drugih sila Nemačke, Francuske, bombardovanje… to je sasvim različita situacija”.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *