Sjeverna Koreja: “CIA je pokušala ubiti velikog vođu”

Objavljeno: 11.10.2017.


Sjeverna Koreja je utvrdila da su Sjedinjene Američke Države pokušale ubiti njihovog vrhovnog vođu, Kim Jong-una, ranije ove godine, prenosi britanski Independent. 
Državna Korejska središnja novinska agencija (KCNA) tvrdi da je CIA pokušala upotrebiti hemijski ili biološki otrov kako bi ubili diktatora.

Navodni pokušaj pokazuje da je SAD “glavni krivac za terorizam“, stoji u napisima državne agencije.

Novinska agencija, koju se posmatra kao propagandno krilo vladajuće Stranke radnika, izjavila je: “U maju ove godine grupa terorista koji su infiltrirali našu zemlju po nalozima CIA-e i obavještajne služba južnokorejskih marioneta s ciljem provođenja terorizma protiv našeg vrhovne komande korištenjem biološke i hemijske supstance, uhvaćeni su i razotkriveni. To jasno pokazuje istinsku prirodu SAD-a kao glavnog krivca iza terorizma”.

Američki kameleon

KCNA je takođe tvrdila da su Amerikanci mijenjali svoje boje poput kameleona kako bi opravdali rušenje vlade u drugim zemljama.

Optužili su Washington da koristi rat protiv terorizma kako bi opravdao svoje intervencije u Afganistanu, Iraku i Libiji.

Kontinuirani raketni testovi Sjeverne Koreje produbili su napetosti s SAD-om i naveli Donalda Trumpa da prijeti da će “potpuno uništiti” komunističku državu.

Sjeverna Koreja vlada je u maju tvrdila da je zaustavila američku i južnokorejsku zavjeru da ubiju vrhovnog vođu. Muškarac koji je imenovan samo kao “Kim” bio je isplaćen kako bi izvršio napad s biološkim česticama, tvrdi  državna bezbjednosna služba. CIA je odbila komentarisati izvještaj.

Sjeverna Koreja ima istoriju objave spornih izjava koje se ne mogu potvrditi. Prethodno je tvrdila kako su Sjedinjene Države i Južna Koreja stvorile plan pod nazivom “Plan Jupiter”, kako bi ubili Kim Jong-una.

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *