Proradio vulkan u Japanu, stanovništvo u pripravnosti

Objavljeno: 11.10.2017.


Vulkan Šinmoedake na jugu Japana proradio je danas prvi put nakon šest godina, izbacujući oblake pepela sto metara u vazduh, a lokalnom stanovništvu je naređeno da se drži što dalje.
Nakon erupcije koja se dogodila u 5.34 ujutru po lokalnom vremenu, narodu je naređeno da se drži dalje od vulkana, a japanski Meteorološki zavod je saopštio da vazdušne eksplozije usled erupcije mogu da lome prozore, prenosi AFP.

“Oblaci pepela dostigli su visinu do 300 metara kada se desila erupcija vulkana”, saopštio je zavod i dodao da će se erupcija nastaviti i “postati još aktivnija”.

Pepeo će se rasuti do dva kilometra od kratera, upozorio je zavod.

Vlasti su podigle nivo opasnosti na treći stepen, što znači da bi lokalno stanovištvo trebalo da izbegava približavanje vulkanu.

Japan u kojem se nalazi veliki broj aktivnih vulkana, leži na takozvanom “Vatrenom prstenu” Pacifika gde se beleži veliki broj svetskih zemljotresa i vulkanskih erupcija.

Najgora erupcija vulkana u poslednjih skoro 90 godina u Japanu dogodila se 27. septembra 2014, na planini Ontake kada je život izgubilo 63 osobe, navodi agencija.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *