Počeo prevoz džinovskog luka za most između Rusije i Krima

Objavljeno: 11.10.2017.


Ruski inženjeri završili su radove na sastavljanju i sad su započeli prevoz masivnog luka za most, koji će povezivati Rusiju i Krimsko poluostrvo.
Veliki broj brodova na plutajućim pilonima, koji na sebi nose ogromni luk težak oko 5.500 tona, započeo je petokilometarsko putovanje da donese ključni deo mosta do Kerčkog prolaza.

Prevoz džinovskog luka za most

Džinovski 45-metarski luk krasiće 227 metara dugačak deo od 19 kilometara dugačkog mosta.

Isporuku luka sprovodi čitava flota, koju predvodi remorker sa 3.000 konjskih snaga. Oko 100 specijalista i stručnjaka, od inženjera za održavanje balasta do kapetana, uključeni su u prevoz.

Kada luk bude dostigao svoj cilj, plutajući sistem biće usidren između dva fiksna oslonca. Posle toga će uslediti dizanje luka.

Isporuka i naknadna postavka su deo izuzetno istorijskog poduhvata koji je izuzetno važan za rusko pomorsko građevinarstvo, navodi RT.

Luk za most konstruisan je da izdrži velike napore, izuzetno nepovoljne vremenske uslove i prirodne fenomene.

„Konstrukcija luka može da izdrži zemljotrese od osam i devet stepeni po Rihterovoj skali. Ako se desi takav zemljotres ništa se neće desiti mostu jer je struktura dizajnirana da trpi i veće naprezanje“, istakao je vođa projekta, Sergej Ljuti.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *