Nvidia najavila superkomjuter koji autonomiju petog nivoa čini mogućom!

Objavljeno: 11.10.2017.


Ova kompanija takođe sklapa partnersvo i sa logističkom kompanijom DHL kako bi testirala autonomne kamione za dostavu.
Tehnološki gigant, kompanija Nvidia je najavila svoj novi kompjuter sa veštačkom inteligencijom (AI) nazvan Pegaz, koji će moći da upravlja vozilima sa autonomijom petog nivoa, odnosno, vozilima kojima vozač uopšte neće biti potreban. Vozila sa ovom tehnologijom bi imala standardne kontrole kao što su papučice i volan. Proizvođači automobila će moći da dobiju pristup Pegazu tek krajem 2018. godine.

Nvidia navodi da Pegaz može da obradi preko 320 triliona operacija u sekundi, što je za oko deset puta više nego što to može trenutni kompjuter sa veštačkom inteligencijom ove kompanije koji nosi ime Drive PX 2. Nova tehnologija podrazumeva da svi procesori rade zajedno sa kompjuterom veštačke inteligencije, a to će biti moguće preko senzora kao što su kamere, radar i slično.

Nvidia trenutno ima 225 klijenata koji koriste platformu Drive PX u razvoju autonomnih automobila. Naime, peti stepen autonomije je već dostupan u tehničkom smislu, ali je potrebno uređivanje zakona i prtljažnik automobila pun kompjuterske opreme. Iako ne može ništa da uradi povodom zakona, kako navodi Nvidia, sa Pegazom, prostor koji će biti dovoljan nije veći od jedne standardne registarske tablice.

Izvor: VreleGume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *