Nećemo ostaviti Srbiju na cjedilu

Objavljeno: 11.10.2017.


Novi direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu u intervjuu za Sputnjik kaže mu ne pada na pamet da nekoga ubeđuje da to nije vojna baza
Novi direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu u intervjuu za Sputnjik kaže mu ne pada na pamet da nekoga ubeđuje da to nije vojna baza.

Dolazak Viktora Guljeviča, komandanta sa Bajkala, u Niš uzburkao je strasti oko Srpsko–ruskog humanitarnog centra, navodi Sputnjik i dodaje da je reč o spasiocu međunarodne klase, ali i svetskom stručnjaku za lavine, koji je doktorirao na Irkutskom univerzitetu i koji u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije radi više od dvadeset godina.

U intervjuu za Sputnjik govori o planovima Centra, budućoj pomoći Rusije Nišu, međunarodnoj saradnji u regionu, ali i o rizičnom poslu spasioca u planinama Bajkala.

Za Srpsko- ruski humanitarni centar kaže da je veoma dobro opremljen i daje dobro što je u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova. “Moj glavni zadatak je da ovo postane regionalni centar za obuku na Balkanu. Ovo mesto ima veliku perspektivu. Sva moja energija biće usmerena na to, a najbolji vid saradnje ruske i srpske strane biće razmena iskustava među spasiocima”, ističe Guljevič.

Na pitanje da li je pred dolazak nu Niš proveo tri dana na brifingu u Moskvi i da li mu je tamo predočeno da mnogi sa Zapada misle da je reč o novoj vojnoj bazi Rusije, on kaže da nikonijemorao ništada mu objašnjava jer čita novine.

“Nisu mi dali ni instrukcije kada je u pitanju politika, mi kao Centar, kao humanitarna međuvladina organizacija, time uopšte ne treba da se bavimo. Naravno, uvek će biti onih koji će, šta god da ja ili neko od nas rekao, pričati loše o tome. Šta god da uradimo, tražiće ono za šta mogu da se zakače da iz toga izvuku nešto loše. Ne pada mi na pamet da to komentarišem, da nekoga ubeđujem u suprotno. Znate da je Centar otvoren za sve, svako može da dođe i vidi”, istakao je Guljevič.

On je rekao i da se slaže sa ranijom izjavom Dmitrija Rogozina da Centar treba unapreditii da u tom smislu iz Rusije može da stigne još mnogo opreme i tehnike.

“Ali naš zadatak nije da pošaljemo što više spasilaca koji će ovde dežurati, već spasioce najvišeg ranga koji mogu da obuče vaše. Želimo da radimo i sa decom u školama i na univerzitetima, sa volonterskim i državnim organizacijama, cilj je da obučimo što više Srba za reagovanje u vanrednim situacijama. Deset spasilaca iz Rusije ne mogu mnogo da učine. Naš cilj nije da napravimo Centar kao što su oni u Rusiji, mi smo velika zemlja, uostalom, imamo mnogo više novca, već da sistem prilagodimo vama u Srbiji”, kazao je Guljevič.

On dodaje i da je jedan od ciljeva Centra da se njegove rezerve popunjavaju. Doći će, kako kaže, nove učionice i oprema. “Što se toga tiče, nećemo ostaviti Srbiju na cedilu. Kada jednom nekome pružiš ruku, naravno da ćeš nastaviti to da radiš, tako kaže izreka. Centar je formiran kao dugoročan projekat koji treba da pokaže Srbiji kako da reaguje u vanrednim situacijama, tokom čestih poplava i požara. Želimo da pomognemo da povratite sistem civilne zaštite koji ste imali pre raspada Jugoslavije”, rekao je, između ostalog, novi direktor Srpsko- ruskog centra u Nišu.

Izvor: Sputnjik, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *