Madrid na potezu: “Sve opcije na stolu”

Objavljeno: 11.10.2017.


Zvaničnici iz španske vlade naveli su da su sve opcije na stolu kada je u pitanju kriza u vezi sa Katalonijom, prenosi AFP
Zvaničnici iz španske vlade naveli su da su sve opcije na stolu kada je u pitanju kriza u vezi sa Katalonijom, prenosi AFP.

Španska vlada sastaje se danas kako bi odlučila o odgovoru na Pudždemonovo obraćanje katalonskom parlamentu, prenosi Rojters.

Katalonski lider Karles Pudždemon bi trebalo da se vrati na put zakona ako želi da dođe do razgovora i on nema prava da nameće posredovanje sa vladom, izjavila je sinoć zamenica španskog premijera Soraja Saenz de Santamarija.

“Ni gospodin Pudždemon ni bilo ko drugi ne može nametati posredovanje. Bilo kakav dijalog među demokratama mora da se odvija u okviru zakona”, rekla je Saenz de Santamarija.

Ona je dodala da Pudždemon “ne zna gde je, ni gde ide, kao ni sa kim želi da ide”, preneo je AFP.

Prethodno je katalonski lider, u obraćanju regionalnom parlamentu, rekao da prihvata “mandat naroda” za otcepljenje od Španije, ali od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Pudždemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

“Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika”, rekao je on u govoru.

Pudždemon je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament “suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama”.

On je, u govoru, dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače “da” nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

Izvor: B92, Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *