Javni dug u Srpskoj je blizu limita

Objavljeno: 11.10.2017.


Javni dug u Republici Srpskoj je kritično visok i blizu je EU limita od 60 odsto BDP-a, pokazuju zvanični podaci objavjeni u Informaciji o fiskalnoj održivosti BiH koju je na posljednjoj sjednici usvojio Savjet ministara BiH.
U Informaciji o fiskalnoj održivosti BiH navodi s da je Bosna i Hercegovina na nivou manje zaduženih tranzicijskih zemalja centralne i istočne Evrope, te je najmanje zadužena zemlja regiona bivše Jugoslavije, no kada se pogleda entitetski raspored duga, slika za Republiku Srpsku nije tako vesela.

Zaduženost sektora opšte vlade u 2016. godini iznosila je 42,5 odsto BDP-a i uključuje procjenu zakonskih obaveza poput stare devizne štednje i ratnih obaveza, dok je stvarna zaduženost zasnovana na verifikovanim obavezama iznosila 39,8 odsto BDP-a. Zaduženost je značajno smanjena u posljednje dvije godine u odnosu na 2014. godinu, kada je iznosila rekordnih 45 odsto BDP-a.

Međutim, zaduženost Republike Srpske u 2016. godini je iznosila 57,5 odsto entitetskog BDP-a, dok je zaduženost Federacije BiH u prošloj godini iznosila 35,4 odsto BDP-a ovog entiteta, navodi se, između ostalog, u Informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Zabrinjavajući je podatak da se razlika u zaduženosti dva entiteta stalno povećava: javni dug Federacije stagnira pa čak i blago pada, dok javni dug RS kontinuirano raste po zabrinjavajuće visokoj stopi koja je veća od rasta BDP-a.

(Agencije)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *