Dva američka bombardera u noćnoj vježbi blizu S. Koreje

Objavljeno: 11.10.2017.


Dva američka supersonična bombardera preletela su Korejsko poluostrvo tokm prvih noćnih vojnih vežbi izvedenih zajedno sa avijacijom Japana i Južne Koreje
Dva američka supersonična bombardera preletela su Korejsko poluostrvo tokm prvih noćnih vojnih vežbi izvedenih zajedno sa avijacijom Japana i Južne Koreje.

Dva B-1B “lansera”, iz američke baze na ostrvu Guam, strateške američke lokacije u Pacifiku, prošle noći su letela blizu Japanskog mora, saopštile su Američke vazdušne snage u Pacifiku.

“Letovi i noćna obuka s našim sigurnim i efikasnim partnerima deo su podele uloga SAD, Japana i Republike Koreje i taktićkog usavršavanja pilota”, rekao je major Patrik Eplgejt.

Seul je danas saopštio da su bombarderi sproveli vežbu simulacije ispaljivanja raketa zemlja-vazduh sa dva južnokorejska lovca iznad Japanskog mora, i izveli vežbu gađanja u Žutom moru. Zatim su se bombarderi B-1B vratili u svoju bazu, saopšteno je u Južnoj Koreji.

“Ove vežbe ulaze u okvir rutinskih vežbi čiji cilj je da se ojača odvraćanje” severnokorejskih nuklearnih pretnji, naveo je isti izvor.

Bombarderi su vežbali i sa japanskim vazdušnim snagama prema američkom saopštenju.

Tenzije poslednjih nedelja rastu na Korejskom poluostrvu jer je Pjongjang probno ispalio više raketa i izveo i šestu nuklearnu probu, dok severnokorejski zvaničnici i američki predsednik Donald Tramp razmenjuju ratoborne izjave.

Izvor: Beta/AFP, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *