Investicija nema, RS na “crnoj listi”

Objavljeno: 2.10.2017.


Ekonomski pokazatelji su neumoljivi. Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva trgovine u kojoj je navedeno da je u 2016. otprilike 90 % svih investicija u BiH otišlo u Federaciju! Ekonomisti iz jednog i drugog entiteta kažu da su strani investitori zbog sankcija SAD-a predsjedniku RS Miloradu Dodiku i RS stavili na crnu listu.
Ekonomski derbi Federacija BiH – Republika Srpska završen je pobjedom Federacije. Barem kada je u pitanju zvanični skor za prošlu godinu. Rezultat kaže da su u 2016-oj direktna strana ulaganja u BiH iznoslila 536 miliona maraka. U Federaciju je investirano oko 484 miliona, dok je u RS iz inostranstva stiglo nešto više od 50 miliona maraka. To je tek 10 odsto od ukupnog iznosa. Takve rezultate vlast u RS ne prihvata. Za njih je RS u svakom smislu bolji dio BiH.

Tako premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da je RS “šampion” u regionu po statističkim podacima.

Ukoliko se ekonomska stabilnost mjeri prema broju najavljenih investicija – u tom slučaju je istina da je RS naprednija od Federacije. Rusi, Kinezi, Amerikanci, Njemci, samo su neki od investitora koji čekaju u redu – tvrdili su SNSD-ovi zvanični. Još se čeka na realizaciju investicija iz Azerbejdžana, koja bi trebalo da osigura najmanje 300 radnih mjesta u Doboju. Sve dok ne bude konkretnih investicija, ekonomisti kažu da će Federacija biti u prednosti.

Osim toga Fedracija prednjači i u naplati javnih prihoda. Od 200 velikih preduzeća više od dvije trećine je iz Federacije.

“U Federaciji ipak postoji jedna veća povezanost ekonomije sa ljudima u svijetu, dok je ekonomija RS uglavnom okrenuta na Srbiju i na neke druge zemlje u regionu. S druge strane, u Federaciji ipak postoji stabilnije poslovanje, a u toj nekoj strukturi investicija sve više i sve češće ulaze investicije iz Turske i arapskih zemalja, koje po tradiciji više investiraju ovdje nego u drugom entitetu – rekao je ekonomski analitičar Zlatko Hurtić.

Sankcije i politička napetost – sve su to prepreke koje utiču na potencijalne strane investitore. Najave referenduma i sankcije SAD-a Miloradu Dodiku prema mišljenju međunarodnih zvaničnika obeshrabruju investitore da ulažu u RS.

Strana direktna ulaganja iz SAD-a u BiH su oko 250 miliona maraka. Najznačajnije zemlje investitori u 2016. godini u BiH bile su Hrvatska, Srbija, Austrija,Turska, Holandija…Statistika za prošlu godinu pokazuje da je zaduženost po glavi stanovinka mnogo manja u Federaciji nego u RS. I izvoz iz Federacije je više nego dva puta veći u odnosu na Republiku Srpsku.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *