Prva vožnja: Nissan Qashqai (redizajn)

Objavljeno: 29.9.2017.


Doteran izgled, novi radarski senzori koji prepoznaju pešake, smanjena buka i šum vazduha, samo su neke od izmena na redizajniranom Nissanu Qashqai, koji na naše tržište stiže od septembra.
Tekst – Aleksandar Bursać; Izvor – Auto Magazin 

Redizajnirana verzija najprodavanijeg krosovera u Evropi nedavno je počela da silazi sa proizvodnih traka u engleskoj fabrici u Sanderlendu. Novi Qashqai na našem tržištu biće dostupan od jeseni a mi smo požurili u Beč, na međunarodnu prezentaciju, da se lično upoznamo sa svim izmenama i unapređenjima koja su pripremljena za ovaj model.

Status najprodavanijeg definitivno obavezuje, kao i brojka od 2,3 miliona primeraka na putevima, uglavnom Evrope, ali i sveta. Sve to ne bi bilo tako da nije reč o zaista kompletnom automobilu, kome se malo šta može zameriti.

Posle tri godine na tržištu, Nissan nije želeo previše da menja dizajn, a i za promene koje vidite na karoseriji postoje vrlo jaki razlozi i opravdanja.

Estetika je generalno fokusirana na novi stilski pravac koji je formirala nova Micra, a sve sa idejom da se delimično citira dizajn sportskog modela GT-R.

Nissan znak više nije trodimenzionalan a sve zbog toga što je iza njega postavljena nova generacija radarskog senzora, umesto u braniku kao do sada. Novina je to da senzor sada prepoznaje i pešake u funkciji automatskog kočenja. Iz tog razloga je naviše pomerena i prednja kamera, koja je do sada bila u znaku.

Novi farovi dobili su dnevna svetla u vidu LED cevi, koje se prostiru u obliku bumeranga gotovo celim obimom fara. LED srednja i duga svetla su takođe potpuno nova i standardno se ugrađuju u dva najviša paketa opreme – “tekna” i “tekna plus”.

Tako je Qashqai postao prvi Nissan u Evropi koji može da se pohvali adaptivnim LED glavnim svetlima sa mogućnošću praćenja krivine i pomeranja snopa svetlosti u zavisnosti od položaja volana.

Na sličan način su promenjena i zadnja LED svetla, koja sada imaju još izraženiji 3D efekat i oblik bumeranga.

Na prezentaciji nam je objašnjeno da su inženjeri dosta radili na smanjenju buke i vibracija, pa je iz tog razloga detaljno revidirana zaptivenost prednjih vrata. Ubačen je novi set kedera a promenjena su čak i zadnja bočna stakla, čija je debljina povećana sa 3,15 na 3,85 mm.

U unutrašnjosti je takođe napravljeno dosta izmena. Prvo što smo primetili je novi volan, koji je nešto deblji nego ranije i dosta prijatniji za držanje.

Izraženija je podrška za palčeve a donja ivica je zasečena u cilju lakšeg ulaska i izlaska iz automobila.

Već smo pomenuli “tekna plus” paket opreme. To je novina u portfoliju Qashqaija i donosi maksimalan luksuz u vidu novih kožnih sedišta, panoramskog krova, devetnaestica, premijum Bose ozvučenja sa dva sabvufera…

Došlo je vreme da se sa svim izmenama upoznamo iz prve ruke. Za testiranje su nam pripremljene dve verzije, sa 1.6 turbo benzincem od 163 konjske snage i 1.6 dizelašem sa 130 “konja”.

Sa benzincem smo se upoznali još ranije, na jednom od dužih testova po Srbiji, o čemu smo već pisali, a sada nam je preostalo samo da potvrdimo da je ovo idealan motor za sve ljubitelje turbo benzinaca, koji je primenu našao i u nekim modelima visokih performansi Renault-Nissan grupacije.

Pre svega, odsustvo buke i vibracija nešto je što se ceni kod ovakvih motora, a zatim i sjajne performanse. Velika elastičnost i rezerva snage su više nego dovoljni prilikom preticanja na magistralnim putevima.

Ne samo što se nećete osetiti inferiornim za volanom Qashqaija, već ćete često biti u prilici da obuzdavate turbinu popuštanjem pedale gasa. Čak i na autoputu, nećete tako lako doći u situaciji da papučicu gasa pritisnete do kraja, s obzirom da 1.6 turbo benzinac žestoko ubrzava i jednostavno morate da budete oprezni.

Bez obzira na veliku snagu, potrošnja nas je, kao i prilikom testa u Srbiji, vrlo iznenadila. Prosek po magistrali sa maksimalnom brzinom od 100 km/h je iznosio 5,4 l/100 km, uz vrlo žustru vožnju, brze prolaske kroz krivine sa čestim kočenjima i uz nagla međuubrzanja, kad god je to bilo moguće.

Za ovakav stil vožnje delimično su krive i sjajne niskoprofilne devetnaestice, sa kojima Qashqai kroz krivine prolazi kao po šinama, bez naginjanja i ljuljanja.

Po našem mišljenju, ovo je najbolji motor za ovaj model i toplo ga preporučujemo. Doduše, moramo da priznamo da nas je vrlo iznenadio i 1.6 dizelaš. Bilo je očigledno da su inženjeri prilično umešali prste, kada je u pitanju ovaj motor.

Qashqai pod čijom haubom se nalazio ovaj motor, bio je opremljen CVT menjačem. Inače, osim uz 1.6 dizel motor, CVT može da se poruči i sa 1.2 turbo benzincem, koji ovaj put u Austriji nismo stigli da isprobamo.

Poznati dizelaš je potpuno promenio karakter. Inženjeri kažu da su promenili mapu motora, tako da je sada dosta tiši i proizvodi manje vibracija.

Ove izmene su za sada rezervisane samo za Qashqai, dok se u druge modele i dalje ugrađuje stara verzija.

I zaista, u praksi je sve daleko sofisticiranije. Nema više onog grubog zvuka dizelaša, a primetili smo i da je potpuno promenjen karakter u smislu voznih karakteristika. CVT menjač je do sada bio komponenta koja je “peglala” turbo-rupu na ovom motoru.

Međutim, nova postavka stvari je pravo iznenađenje. Reakcija na komandu gasa je gotovo trenutna, što do sada nije bi slučaj.

Ranije smo morali da sačekamo da se bar malo dignu obrtaji, a sada se sve odigrava munjevito. Time je Qashqai 1.6 dCi sa CVT menjačem postao jedan od najprijatnijih automobila za vožnju uopšte, bar kada je u pitanju ova radna zapremina.

Kod njega jednostavno nije važno na kojim obrtajima je motor, da li krećete iz stanja mirovanja ili ste odlučili da ubrzate i preteknete nekoga na autoputu.

Sklop menjača i motora će momentalno odreagovati, ne ostavljajući vas na cedilu ni na trenutak.

Ipak, da nije sve tako savršeno, pokazala je potrošnja, koja je na sličnim deonicama iznosila čak za koji decilitar više u odnosu na 1.6 turbo benzinca (sa manuelnim menjačem).

Dolazak na odredište nam je omogućio da malo razgledamo auto. Kabina je zaista među najkvalitetnijima u klasi, sa mnogo mekih površina.

Ambijentalno osvetljenje u centralnoj konzoli je nešto što svakako popravlja raspoloženje, baš kao i fino proštepana eko-koža kojom je obložena.

Dopalo nam se i to što sada sva četiri prozora imaju automatiku.

Opšti utisak je da je Nissan Qashqai i dalje jedna od najboljih kupovina na našem tržištu kada su u pitanju krosoveri C segmenta, odnosno niže srednje klase.

Najavljena je vrlo bogata oprema već u baznoj verziji, a cena ne bi trebalo da bude povećana u poređenju sa odlazećim modelom.

Premijum efekat

Najviši paket opreme, “tekna plus”, dobio je potpuno nova kožna sedišta. Štep je odrađen tako da reljefni oblici izgledaju još trodimenzionalnije a donji deo je blago produžen u cilju povećanja komfora, baš kao i na sedištima sa platnenim presvlakama.

Još jedna novina je i pneumatsko podešavanje lumbalne podrške u dva pravca.

Priprema za autonomnu vožnju

Iako ovog puta nismo imali prilike da isprobamo verzije koje omogućavaju autonomnu vožnju, Nissan je već za proleće najavio Qashqai koji će pružati asistenciju vozaču u pogledu upravljanja, ubrzanja i kočenja.

To je jedan od razloga zbog kojih je i promenjen volan, čime je ostavljena mogućnost za uvođenje novih tastera.

“Ručna” sa auto-hold funkcijom

Jedna od izmena tokom redizajna odnosi se na ručnu kočnicu. Taster je promenjen zbog toga što je dodat još jedan, za aktiviranje auto-hold funkcije.

Više ne morate da držite nogu na kočnici, već auto to radi sam umesto vas i tom prilikom svetle stop svetla.

Auto-hold se razlikuje od sistema pomoći prilikom polaska na uzbrdici, kod koga kočnice ostaju aktivirane sekund-dva. Za razliku od njega, auto-hold radi i na ravnom u trajanju do tri minuta.

“Auto magazin” je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Nissan Qashqai (redizajn)

motor 1.2 DIG-T 1.6 DIG-T 1.5 dCi 1.6 dCi 1.6 dCi 4WD
zapremina (ccm) 1197 1618 1461 1598 1598
snaga (kW/KS) 85/115 120/163 81/110 96/130 96/130
maks. o. mom. (Nm) 190 240 260 320 320
dimenzije (mm) 4377/1806/1590
međuos. rast. (mm) 2646
prtljažnik (l) 401/1569
rezervoar (l) 55
masa (kg) 1318-1434 1365-1483 1365-1481 1419-1577 1518-1602
pneumatici 215/65R16, 215/60R17, 225/45R19, 215/55 R18
maks. brzina (km/h) 185 200 182 190 190
ubrz. 0-100 km/h (s) 10,9 9,1 11,9 9,9 10,5
potrošnja-fabrička (l/100 km) 6,9/4,9/5,6 5,8 4,2/3,6/3,8 5,2/3,9/4,4 5,6/4,5/4,9
emisija CO2 (g/km) 129 134 99 116 129

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *