Važan događaj za srpski narod

Objavljeno: 17.9.2017.

U Sabornom hramu Presvete Bogorodice nakon svete arhijerejske liturgije, patrijarh srpski Irinej sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda, obavio je svečano ustoličenje episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica poželio je dobrodošlicu novom episkopu, istakavši da današnji događaj ima ogroman značaj za srpski narod, Semberiju i zvorničko-tuzlansku eparhiju.

”Želim dobrodošlicu našem novom episkopu gospodinu Fotiju, sa željom da upravlja pravilno našom crkvom ovdje u Semberiji. To znači da upravlja njenom imovinom, da upravlja ljudima koji su crkveni i koji su pobožni i koji dolaze u crkvu i da upravlja sa svojim sveštenstvom. Tako ćemo uz duhovnu nadgradnju zaboraviti sve ono za čim danas trčimo, zaboraviti za materijalnim”, rekao je Govedarica.

Govedarica je poručio da su Srbi najbolji i najjači onda kada su duhovno ukorjenjeni.

”To želim našem novom episkopu Fotiju, uz još jednu konstataciju da je danas jako važan dan, bitan dan, treća sedmica u nizu velikih odluka Sinoda Srpske pravoslavne crkve i trenutak da zaboravimo sve ovo što se dešava danas u Republici Srpskoj ovih dana“, istakao je Govedarica.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom zasjedanju 25. maja izabrao je episkopa Fotija za episkopa zvorničko-tuzlanskog sa sjedištem u Bijeljini.

Vladika Fotije je na tom mjestu naslijedio vladiku Hrizostoma, koji je 3. septembra ustoličen za mitropolita dabrobosanskog.

Svečanom ustoličenju vladike prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, u ime Vlade Republike Srpske ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i ministar finansija Zoran Tegeltija, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, te pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i druge zvanice, te sveštenstvo, predstavnici lokalne vlasti i brojni vjernici.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *