Rusija ponovo negirala bombardovanje snaga SDF

Objavljeno: 17.9.2017.

Rusko Ministarstvo odbrane negiralo je da je bombardovalo položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u Siriji.

Kako navode, ruski su avioni samo gađali ekstremiste Islamske države i unapred su obavestili Sjedinjene Američke Države o operativnim planovima.

Prema rečima portparola ruskog Ministarstva odbrane Igora Konašenkova, ruski avioni su izveli precizno isplanirane napade na određena područja, za koja su dobili portvde iz više izvora, preneo je Rojters.

On je rekao da su gađali područja koja su pod kontrolom Islamske države.

Koalicija predvođena SAD u subotu je navela da su ruske snage bombardovale pobunjenike koje podržavaju SAD, u istočnoj sirijskoj provinciji Deir Ezor, iako je Moskva to demantovala.

U saopštenju Pentagona navedeno je da su Rusi znali gde su locirane Sirijske demokratske snage (SDF) i koalicioni saveznici.

“Ruska municija pogodila je lokaciju poznatu Rusima kako bi obuzdala SDF i koalicione savetnike”, naveo je Pentagon i istakao da je nekoliko pripadnika SDF ranjeno.

Pentagon je dodao da pripadnici koalicionih snaga koji savetuju i pomažu SDF nisu ranjeni, prenele su agencije.

Prethodno je ruska vojska negirala da je bombardovala položaje Sirijskih demokratskih snaga u istočnoj provinciji Deir Ezor, izjavio je danas portaprol ruske vojske Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao AFP-u da to nije moguće.

“Zašto bismo ih mi bombardovali?”, zapitao se portparol ruske vojske.

SDF, milicija koja uživa podršku SAD i koja se bori protiv Islamske države na istoku Sirije, saopštila je da je šest njenih boraca tokom dana ranjeno u vazdušnim napadima sirijskih i ruskih vojnih aviona.

SDF navodi da su se na meti napada našli njeni pripadnici na istočnoj obali reke Eufrat, u provinciji Deir Ezor, u 03:30 sati po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

Snage sirijske vlade, koje Rusija podržava, i SDF vode paralelne, ali odvojene ofanzive protiv Islamske države u toj provinciji, navela je francuska novinska agencija.

SDF je alijansa kurdske i arapske milicije koja se, zajedno sa koalicijom na čelu sa SAD, bori protiv Islamske države, naveo je Rojters.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *