“Vjerovatno bez zahtjeva Prištine za Unesko ove godine”

Objavljeno: 16.9.2017.


Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je da nije realno očekivati novi zahtev Prištine za članstvo u toj organizaciji ove godine.
On je dodao da iz pouzdanih izvora ima informacije da zahteva neće biti na sednici Izvršnog saveta Uneska u oktobru, kao ni na zasedanju Generalne konferencije Uneska u novembru.

“Čak i ako ta saznanja nisu pouzdana, rokovi za ozbiljnu kampanju su praktično prošli. Ipak, ne treba očekivati da će Priština odustati od svog strategijskog cilja da, kako kažu, osvoje što više medjunarodnih organizacija”, rekao je ambasador Tanasković uoči premijere filma “Kosovo-momenat u civilizaciji” koja se održava večeras u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Ovaj film bavi se srpskom baštinom na KiM i deo je kampanje protiv prijema Kosova u Unesko, a Tanasković kaže da je kampanja u vezi sa prijemom Kosova u Unesko trenutno malo splasnula, ali da ne postoje iluzije da Kosovo neće uz pomoć svojih prijatelja pokušati “da se domogne Uneska”.

“Smatram da je vrlo značajno što nastavljamo da radimo ono što nije kampanja, već stalno, uporno dokazivanje jednog katastrofalnog civilizacijskog stanja na KiM. Mi zapravo govorimo ono što smatramo da je istina i ukazujemo na realnost, jer istina se proizvodi i istina ima više, a mi zelimo da ubedljivim, umetničkim sredstvima pokažemo šta je realnost i to nastavljmo da činimo i sada prikazivanjem ovog filma”, rekao je Tanasković.

Ističe, da je od svojih kolega, pripadnika diplomatskog kora, čuo da su veoma zainteresovani da vide ovaj film, jer su shvatili u kojoj meri je problem srpske baštine važan.

“Ovaj problem ne tišti samo nas Srbe, ovo je problem i za Unesko i za medjunarodnu zajednicu”, zaključio je Tanasković.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *