Srbija kasno proigrala, Francuzi ubjedljivo do 2-1

Objavljeno: 16.9.2017.

Francuski dubl u sastavu Nikola Mau i Jug Erber pobedio je Nenada Zimonjića i Filipa Krajinovića sa 3-0, 6:1, 6:2, 7:6 u polufinalu Dejvis kupa.

Francuska je u polufinalnom duelu sada povela sa 2-1 i umanjila šanse Srbije za plasman u finale jer sada srpski teniseri u oslabljenom sastavu moraju da dobiju dva preostala meča.

Posle prvog dana polufinala Srbija i Francuska imale su nerešen rezultat 1-1 pošto je Dušan Lajović u uzbudljivom meču pobedio Luku Puja 3-1 (6:1, 3:6, 7:6, 7:6).

Laslo Đere je potom poražen od Žoa Vilfrida Conge 3-0 (7:6, 6:3, 6:3).

Da su Francuzi opravdano već unapred upisali sebi bod u dublu postalo je jasno već nakon drugog gema u meču. Francuski par je posle uvodnog “opipavanja pulsa” zaigrao neverovatno dobro, služio je servis, a realizacija poena je bila izvanredna.

Čak 80 odsto prvog servisa su držali Mau i Erber, a realizacija je bila još i bolja od toga u jednom trenutku 22 od 25 poena dovoljno govore o nadmoći francuskog dubla. Prva dva seta su tako i dobili.

Mau sjajan na servisu, a Erber na forhendu i volejima su publici na tribinama pružili brzinski dobijena prva dva seta, tačno sat vremena i rezultat je bio 6:1, 6:2 za francuski par.

Treći set je počeo slično, protivnici Krajinovića i Zimonjića brzo dolaze do brejka, ali su ovog puta srpski igrači uspeli da zakomplikuju stvar. Proradio je Zimonjićev volej, Krajinović je bio sigurniji na udarcima a srpski igrači su sa 5:2, uspeli da dođu do 5:5, a potom i povedu prvi put u meču sa 6:5.

Erber osvaja naredni servis gem bez ikakvih problema, a u taj brejku je u dva navrata sreća na identičan način poslužila Francuze. Dva puta se odbija od vrha mreže, Krajinović i Zimonjić se ne snalaze i Francuzi zasluženo slave za 2-1 i težak zadatak pred srpskim singl igračima.

I set

StarSport
StarSport

– Francuski dubl u prvom gemu dominantno osvaja sva četiri poena, Mau sve pokriva na mreži, a Erber asom potvrđuje vođstvo Francuza na početku 1:0.

– Prvi poen Srbiji donosi Krajinović, selektor-igrač Zimonjić dobro pokriva mrežu pa Srbija brzo osvaja tri poena. Krajinović potom promašuje prvi servis, Erber riterom napada drugi i osvaja po paraleli poen za svoj tim, ali Srbija osvaja gem za 1:1.

– Protivnici Srbije na početku relativno lako dolaze do poena u gemovima u kojima serviraju, brzo se razigrao Erber što nije dobar znak za Zimonjića i Krajinovića, 2:1.

– Francuzi prvi dolaze do brejk lopte! Mau je uhvatio dobar ritern na Zimonjićev servis, lopta je otišla visoko, a potom je Zimonjićevu lopticu skratio Erber i Francuska je povela sa 40:30. Usledilo je nekoliko zanimljivih poena po sredini i između igrača da bi na kraju prvi brejk posle greške Krajinovića osvojili dubl igrači iz Francuske, 3:1.

– Novi brejk za Francusku! Domaći dubl je krenuo moćno od starta i ne pruža Zimonjiću i Krajinoviću ni promil šanse da napadaju. Posle novog lako osvojenog gema na svoj servis, dvojica srpskih igrača su olako ispustili svoj servis i vrlo brzo su protivnici poveli sa 5:1.

– As udarac okončava prvi set u kome je Srbija razbijena sa 6:1.

II set

Starsport
Starsport

– 30:15 i razmena na mreži koju završava Zimonjić posle pametnog rešenja Krajinovića koji je gađao između dvojice igrača za laku realizaciju Zikija. Taj poen je bio uvod u prvi osvojen gem posle prvog seta, 1:0.

– Krajinović relativno jeftinom greškom poklanja protivnicima poen. Njegova loptica je završila u mreži, a Mau je odservirao as. Već u narednom poenu se ispravio i naciljao paralelu po dubl liniji. Dobar napad u sledećem poenu Zimonjić ne uspeva da odbrani, a Erber na mreži završava posao za 1:1.

 Spektakularan poen u trećem gemu! Najduži i najlepši poen u meču pripada Francuzima. Na 40:0 protivnici Srbije su osvojili taj poen, a na ranjiv Krajinovićev servis osvojili još tri poena zaredom i pripretili brejkom do kog su i došli na kraju2:1.

– Brzo su potvrdili brejk protivnici Srbije za 3:1, a na servis Nenada Zimonjića opet su pretili srpskom dublu, Krajinović nije dobro dočekao lopticu na mreži i otišla je preko osnovne linije za prednost. Zimonjić je u narednom poenu dobro odservirao i potom asom okončao gem i smanjio na 3:2.

– Peti as Maua, 80% odsto prvog servisa uz više od 80 odsto realizacije za novi neverovatan gem francuskog dubla, 22 od 25 poena su osvojili, 4:2.

– Mau i Erber pogađaju sve što udare reketom preko mreže u polje Srbije, naši igrači pogađaju mrežu pa Francuzi novim brejkom dolaze do 5:2, a onda servis gemom u kome su izgubili samo jedan poen do 6:2 i 2-0 u setovima.

III četvrtina

StarSport
StarSport

– Zimonjić servira, Krajinović na mreži, Mau napada po paraleli i Krajinović može samo do mreže, a njegovi protivnici imaju tri brejk lopte. Koriste već prvu i bez izgubljenog poena vode Francusku do vođstva, 1:0.

– Erber je neverovatno zasekao lopticu koja je pala svega desetak centimetara ispod mreže i taj poen za 40:15 u drugom gemu trećeg seta je pokazao koliko dobro igra francuski dvojac. Mau po ko zna koji put servisom rešava naredni poen i potvrđuje brejk, 2:0.

– Napokon dobar poen iz forhenda! Zimonjić je na mreži prošao protivnika i uspeo da smanji zaostatak u gemovima u kojima Francuska vodi sa 2:1.

– Sjajna odbrana Zimonjića na servisu Erbera, tri puta je ‘hvatao’ voleje na mreži, ali četvrti nije mogao. Nova gem lopta i siguran gem za čuvanje prednosti, 3:1.

– Dobar Krajinović na mreži nadmudrio je Erbera, zakucao lopticu u polje, vratio je Mau a poen dovršio Zimonjić. Novi atraktivan poen srpskog selektora, volej dobro radi u poslednja dva, tri gema i Srbija ima 3:2, ali zaostaje brejk.

– Baš kada je delovalo da će srpska ekipa zaigrati bolje, Francuzi ponovo dodaju gas, novi gem na svoj servis, još jedan brejk za 5:2, a pa će Mau imati šansu da svojim servisom završi posao.

– Prvi brejk na meču za Srbiju! Jedanaesti as Maua. Činilo se kao da je to kraj. A onda poklon poen Maua, dupla greška i odličan bekhend Krajinovića za prve dve brejk lopte Srbije u meču. Iskoristili su Zimonjić i Krajinović šansu i smanjili na 5:3.

– Zimonjić siguran na servisu, Francuzi osvajaju samo jedan poen, ruka se malo stegla pa srpski dubl uspeva da smanji na 5:4 posle zakucavanja Krajinovića.

– Srbija dolazi do izjednačenja! Poraslo je samopouzdanje Krajinoviću, lob, pasing, siguran sa osnovne linije i Srbija dolazi do 5:5!

– Kada ide onda ide, moraće da se pomuče Francuzi da dobiju svoj servis jer je Krajinović bio dobar na servisu za 6:5 i prebacio pritisak na Erbera koji servira za taj brejk.

– Bez izgubljenog poena Erber osvaja gem i taj brejk odlučuje pobednika trećeg seta,6:6.

– Uz mnogo sreće i dve odbijene loptice od vrha mreže francuski igrači prave razliku u taj brejku, dolaze do tri meč lopte i ne propuštaju šansu za preokret, 7:6.

Program polufinala:

Petak: Dušan Lajović – Luka Puj 3-0, 7:6, 3:6, 7:6, 7:6
Laslo Đere – Žo Vilfrid Conga 3-0, 7:6, 6:3, 6:3

Subota: 14 sati dubl Nenad Zimonjić i Filip Krajinović igraju protiv Erbera i Maua.

Nedelja: 13 sati Dušan Lajović igra protiv Žoa-Vilfrida Conga, a posle njih Laslo Đere i Luka Puj.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *