Pariz: Održana premijera “Kosovo – momenat u civilizaciji”

Objavljeno: 16.9.2017.

U Srpskom kulturnom centru u Parizu održana je premijera filma “Kosovo-momenat u civilizaciji”.

Reditelj filma Boris Malagurski kaže da je ideja filma da se prikaže ugrožensot, ali i lepota srpske baštine na KiM.

“Film je snimljen sa ciljem da se priča o manastirima predstavi kroz ličnu priču voditelja Stefana Popovića koji je australijski voditelj, ali je odrastao na Kosovu i tamo je proveo detinjstvo. Scenario je pisao Miloš Ninković, a ovaj dokumentarni film nije klasična forma dokumentaraca već je ispričan tako da bude prijemčiv svima, mladima i starima”, rekao je Malagurski.

Ističe, da je od 1990. godine do danas na području KiM uništeno više od 150 crkava i manastira i da to treba da izazove reakciju u svetu kao što je izaziva rušenje kulturne baštine u na primer, Iraku.

“Želimo da motivišemo svetsku javnost da se više bavi ovom temom, da se vidi da se na teritoriji KiM ugrožava naše nasleđe i vrednosne poruke koje manastiri nose. Važno je videti da se u slučaju poništavanja naše prošlosti u velikoj meri ugrožava i budućnost civilizacije”, rekao je Malagurski.

Mnogobrojni predstavnici diplomatskih, kulturnih i intelektualnih krugova došli su da vide film koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji kao deo šire kampanje Srbije protiv članstva Kosova u Unesku.

Kancelarija za KiM projektno je podržala snimanje ovog filma.

“Film govori o kulturnoj i duhovnoj bastini koja treba da bude prikazana evropskoj i svetskoj publici i ovo je važan doprinos za očuvanje istine o tome čije je Kosovo, i da je istorija i kultura na KiM srpska”, istakao je Đurić.

Đurić je naveo i da je važno da putem filma, interneta, društvenih mreža i svih drugih vidova komunikacije priča o srpskoj baštini dospe do što više ljudi.

Ukazao je i na značaj premijere filma u Parizu, sedištu Uneska, organizaciji gde Srbija vodi odlučnu borbu da zaštiti svoj status i svoje svetinje, crkve i manastire.

“Ovde se vodi borba za podršku onih koji odlučuju, a oni koji odlučuju treba da budu informisani i ovaj film je sjajan način za to”, kaže Đurić.

On je dodao da se borba Srbije ogleda u tome da što više ljudi iz akademskih, diplomatskih i intelektualnih zajednica u Francuskoj i drugim zemljama sveta vidi istinu o našim svetinjama kako bi doprineli formulisanju stavova značajnih društvenih grupa i zemalja koje utiču na mogućnosti Srbije da sačuva svoje svetinje.

“Naš posao je da pred svakog od njih iznesemo činjenice, a oni treba da donesu svoj sud prema savesti. Za ljude koji se vode po savesti, istoriji i poštenju nema dileme da su svetinje na KiM hrišćanske, pravoslavne, srpske”, zaključio je Đurić.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *