“Napali nas i Rusi i Asadova avijacija”

Objavljeno: 16.9.2017.

Sirijske demokratske snage, savez antidžihadističkih boraca koji ima podršku SAD, optužile su Damask i Moskvu da su napali njihove položaje na istoku Sirije.

Ovo je prvi put da FDS tvrde da su bili mete ruskog bombardovanja.

Napadi su se odigrali u provinciji Deir Ezor, poslednjoj koja je u rukama Islamske države u Siriji, gde i vlada i FSS izvode ofanzivu da bi isterali džihadiste.

“Ruska i režimska avijacija je jutros napala naše snage u industrijskoj zoni severoistočno od grada Deir Ezor. Šest boraca je ranjeno. U trenutku kada naše snage ostvaruju velike pobede u Raki i Deir Ezoru neki žele da spreče naše napredovanje”, navodi se u saopštenju FDS.

Ofanziva snaga sirijske vlade uz podršku ruske avijacije je koncentrisana na grad Deir Ezor, dok se arapski i kurdski borci iz FDS uz američku podršku bore na istoku provincije.

Kada su objavili ofanzivu u provinciji Deir Ezor, FDS je iznela uveravanja da neće biti koordinacije na vladinim snagama.

Ipak, prema međunarodnoj koaliciji, postoji zona “beskonfliktne linije” da bi se izbegli incidenti među brojnim učesnicima u sukobu.

Rat u Siriji traje od 2011. i odneo je više od 330.000 žrtava.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *