Merkelova smatra Putinovu ideju interesantnom

Objavljeno: 16.9.2017.

Mirovnjaci UN treba da imaju pristup čitavoj teritoriji Donbasa, njihovo raspoređivanje je interesantna ideja, izjavila je u intervjuu za medija grupu „Funke“ njemačka kancelarka Angela Merkel.

Mirovnjaci UN, prema riječima šefice Vlade Nemačke, „treba da imaju pristup čitavoj teritoriji na kojoj se nalazi OEBS, tj. pristup čitavoj Donjeckoj i Luganskoj oblasti“.
Merkelova je inicijativu Rusije za uvođenje misije UN nazvala „interesantnom“.
„U tom pravcu i dalje treba raditi, ali je to mali napredak koji ne daje povoda za slabljenje sankcija“, dodala je ona, podsjetivši da je ranije o tome razgovarala sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
Telefonski razgovor lidera Rusije i Njemačke održan je 11. septembra i tada je Putin, kako je saopštila pres-služba Kremlja, izrazio spremnost da bude dopunjen ruski prijedlog o tome kakvu funkciju treba da ima misija UN.
Kako je objasnila administracija predsjednika, radi se promjeni ruskog prijedloga, koja predviđa da mirovnjaci mogu da brinu o bezbjednosti posmatrača OEBS ne samo na liniji razdvajanja, već i u drugim mjestima, gdje ih pošalju.
Zvanični predstavnik Njemačke Vlade Štefan Zajbert je naveo da Merkelova smatra da mandat mirovnih snaga koji predlaže Moskva treba promjeniti.
Izvor: Sputnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *