Katarski emir se sastao sa Merkel i Makronom

Objavljeno: 16.9.2017.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani sastao se s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

To je njegovo prvo putovanje u inostrantvo od izbijanja krize između njegove zemlje i njenih arapskih suseda.

Merkel je tokom zajedničkog obraćanja novinarima izrazila “veliku zabrinutost” zbog toga što kraj krize između Katara i njegovih suseda nije na vidiku i rekla da se nada da bi dijalog mogao da dovede do “fer kompromisa”.

“To što rešenje za sukob nije na vidiku ni posle 100 dana razlog je za veliku zabrinutost”, navela je nemačka kancelarka.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su početkom juna diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom, zbog njegovih bliskih odnosa s Iranom i zbog njegove navodne podrške ekstremističkim grupama.

Katar odbacuje optužbe da podržava teroriste i tvrdi da je ta kriza politički motivisana.

Al Tani je u Berlinu ponovio da je Katar otvoren za pregovore sa svojim susedima i da je “spreman da sedne za pregovarački sto kako bi se taj problem rešio”.

“Borba protiv terorizma je veliki prioritet za nas i mi moramo da se koncentrišemo na korene terorizma”, rekao je Al Tani.

Nemačka podržava diplomatske napore za okončanje krize, a njen ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da će nemačka obaveštajna služba doprineti razjašnjenju optužbi da Katar podržava terorističke grupe.

Al Tani je posle sastanka s Merkel odleteo za Pariz gde je razgovarao s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, posle čega se nije obratio novinarima.

Katarski emir se sinoć u Ankari sastao s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, glavnim saveznikom Katara tokom tromesečnog konflikta. Turska je od početka izolacije Katara dostavljala Dohi hranu i druge potrepštine i poslala dodatne vojnike u tu zemlju, u kojoj se od 2014. godine nalazi turska vojna baza.

Jedan od 13 zahteva, koje su Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati postavili Kataru 22. juna, bio je i odlazak svih turskih vojnika iz te zemlje. Arapske zemlje tražile su između ostalog od Katara i da uskrati navodnu podršku svim terorističkim organizacijama, zatvori medijsku kuću Al Džaziru i da smanji odnose s Iranom.

Katar je odbio postavljene zahteve tvrdeći da se njima narušava njegov suverenitet.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *