Hrvatica u redovima ISIL-a

Objavljeno: 16.9.2017.

Prema javno objavljenom izvještaju Bezbjednosno-obavještajne agencije, na području koje je pod kontrolom ISIL-a boravilo je sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo: njih šestorica imaju dvojno državljanstvo i nikada nisu stalno živjeli u Hrvatskoj, dok samo jedna osoba posjeduje isključivo hrvatsko državljanstvo.

Riječ je o ženi, 30-godišnjoj Dori Bilić, čija je aktivnost prije nekoliko godina uočena u gradu Raki, tadašnjem snažnom uporištu snaga Islamske države, gdje se nalazila sa suprugom, državljaninom BiH koji se pridružio snagama ISIL-a. Nedovoljno radikalna Zagrepčanka iz ugledne porodice, odgajana je u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom na islam, onaj radikalni, piše Večernji list.

Prema dostupnim informacijama, Dora Bilić je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nakon što je shvatila da joj taj studij “ne predstavlja izazov”, edukovala se za posao fizioterapeutkinje.

Govorila je nekoliko stranih jezika, voljela je putovati Evropom i posjećivati muzeje, a prekretnica u njezinu životu događa se s dolaskom u London. Ondje upoznaje budućeg supruga, tada još hrišćanina, no njezin odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa radikalnim muslimanskim organizacijama.

Njegov uticaj bio je na Doru izuzetno snažan pa se i ona odriče svoje vjere i odabire islam. Brak, međutim, nije potrajao: Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman.

(N1)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *