Džonson napisao tekst o Bregzitu i podstekao spekulacije

Objavljeno: 16.9.2017.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson podstakao je spekulacije da se nada da će naslediti premijerku Terezu Mej.

Kako se navodi, Džonson je objavio svoje gledište o ciljevima Bregzita, nekoliko dana pre njenog govora o toj temi.

Džonson, bivši novinar, napisao je tekst od 4.000 reči za današnje izdanje britanskog Dejli telegrafa u kojem je naveo kako Bregzit može da donese “veličanstvenu” budućnost Velikoj Britaniji i pomogne joj da postane “najveća država na Zemlji”.

On je naveo da Velika Britanija ne treba da teži ostanku u jedinstvenom tržištu EU ili carinskoj uniji, već da iskoristi priliku da ide svojim putem.

Tajming njegovog teksta je važan jer bi Mejov trebalo da iznese detalje o svom pogledu na Bregzit tokom govora u Italiji 22. septembra.

To što je Džonson objavio svoje gledište o Bregzitu pre nje mnogi bi mogli da tumače kao izazov njenom autoritetu, koji je oslabio posle lošeg rezultata njene Konzervativne partije na izborima 8. juna na kojima je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

Džonson, strastven zagovornik izlaska Velike Britanije iz EU pred prošlogodišnji referendum, napisao je danas na Tviteru, da bi zaustavio nagađanja, “Svi iza Tereze za veličanstven Bregzit”.

On je u članku ponovio široko odbačenu ideju da će izlazak iz EU omogućiti Velikoj Britaniji da upumpava 350 miliona funti nedeljno u zdravstveni sistem i naveo da će deregulacija i reforma poreskog sistema učiniti da njegova zemlja prosperira.

Tereza Mej je ostala na čelu britanske Vlade uprkos lošem rezultatu na izborima, ali je pod sve većim pritiskom pošto su pregovori sa EU o Bregzitu zapeli oko pitanja koliko novca Velika Britanija treba da plati EU zbog izlaska.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je da je Džonsonovo viđenje Bregzita pokazalo ozbiljan razdor unutar Vlade Tereze Mej.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *