Zeman: Evropa mora da ostane tvrđava zatvorena za migrante

Objavljeno: 15.9.2017.

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio da Evropa mora da postane zatvorena tvrđava sve dok ne uspe da efikasno zaštiti svoje spoljašnje granice pred migrantima.

U redovnom nedeljnom intervjuu češkoj TV Barandov, govor šefa Evropska komisije Žana Kloda Junkera o stanju Evropske unije u Evropskom parlamentu, u kojem je Junker upozorio da Evropa mora da ostane otvorena za izbeglice a ne tvrđava, Zeman je ;okarakterisao kao “bekstvo u budućnost” što, kako je istakao, nije nikakvo rešenje.

“Upravo suprotno. Evropa treba bar privremeno da postane zatvorena tvrđava, i to do trenutka dok ne uspe da obezbedi efikasnu zaštitu svojih spoljašnjih granica. Vi znate pred kime”, kazao je češki predsednik.

Zeman je kazao da se po pitanju primanja izbeglica i toga da svi u EU moraju da poštuju izbegličke kvote iz mehanizma relokacije, po odluci Suda EU, nije složio ni s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, koji je ove sedmice posetio ;Prag ;prvi put u svojstvu šefa države.

“Složili smo se makar da je potrebno pomagati izbeglicama na njihovoj teritoriji. Graditi tamo za njih škole, bolnice i slično. Razlika je u tome što Štajnmajer kaže da moramo da činimo i još ono drugo (relokacija izbeglica u EU), a ja sam rekao da moramo da radimo samo ovo. Da pomažemo izbeglicama na njihovoj teritoriji”, rekao je Zeman.

Predsednik Češke upozorio je, takođe, da šef Evropske komisije greši ako misli da evro može da bude cement koji će ujediniti i učvrstiti EU kada ga prihvate sve zemlje članice.

“Nije moguće učvrstiti EU na bazi zajedničke monete koja ima važnu manu. Omogućava da poreski obveznici zemalja koje posluju uspešno plaćaju dugove zemalja koje su neuspešne. Kao što je Grčka. Dok se ne odstrani taj sistemski defekt, evro ne može da bude u funkciji integrisanja”, kazao je Zeman.

Češki predsednik i u ovom razgovoru upozorio je da sankcije Zapada Rusiji već prelaze u apsurd.

“Sa Štajnmajerom smo raspravljali o sankcijama Rusiji. A ja sam rekao: ‘Vidite, ovde je već apsurdna situacija da je EU proglasila nekakve sankcije Rusiji, ali postoje i američke sankcije Rusiji. A EU je oštro protestovala protiv pooštravanja američkih sankcija Rusiji zato što to nanosi štetu njenim ekonomskim interesima. ;Priznajte da je to pomalo apsurdna situacija'”, rekao je Zeman.

Predsednik je poručio Česima da bi trebalo da im bude drago što ih je Junker pomenuo samo braneći njihovo pravo da jedu čokoladu sa istim procentom kakaa kao na Zapadu.

“Zašto se o nama ne govori? A kada se pričalo – 1938. godine u Minhenu, 1948. u vreme komunističkog puča. Kasnije se za nas čulo 1968. u vreme sovjetske okupacije. Da li zaista želite da se o nama priča?”, kazao je Zeman za privatnu češku televiziju TV Barandov.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *