Ujedinile ih sankcije, posvađala ih nova Kimova raketa

Objavljeno: 15.9.2017.

Najnovije sjevernokorejsko testiranje rakete razjedinilo je svjetske sile, koje su se ujedinile donoseći novi paket sankcija prije samo nekoliko dana, piše BBC.

SAD su reagujući na novu raketu, koja je do sada odletela najdalje, navele da bi odgovor na Severnu Koreju trebalo da pruže Kina i Rusija, zemlja saveznica i zemlja koja ima odnose sa režimom u Pjongjangu.

Međutim, Kina je navela da i SAD snose odgovornost, a Rusija osuđuje “agresivnu“ američku retoriku.

Raketa koju je Pjongjang lansirao ima domet da udari američko ostrvo Guam u Pacifiku.

Letela je oko 3.700 kilometara, preletela japansko ostrvo Hokaido i pala u more, oko 2.000 kilometara istočno od Hokaida.

Ovo je severnokorejska raketa koja je odletela najdalje, potvrdili su analitičari.

Ključni saveznik SAD Južna Koreja odgovorila je takođe raketama. Seul je ispalio dva balistička projektila u more, simulirajući napad na severnog suseda.

Savet bezbednosti UN zakazao je hitan sastanak u Njujorku po želji SAD i Japana.

Japanski premijer Šinzo Abe naveo je da ta zemlja neće tolerisati ovakve “opasne provokacije“, a SAD, Kina i Rusija takođe su osudile napad, što se dogodilo i posle prethodnog testiranja 3. septembra.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emanuel Makron pozvali su na direktan dogovor sa Pjongjangom kako bi se rešila kriza, saopštio je Kremlj.

SB UN je u ponedeljak izglasao novi paket sankcija protiv Severne Koreje, reagujući na nuklearno testiranje koje je prekršilo rezoluciju Ujedinjenih nacija.

Međutim, američki državni sekretar Reks Tilerson stavio je do znanja da Vašington smatra da je sada na Pekingu i Moskvi da “obuzdaju“ Pjongjang.

“Moraju da pokažu netolerantnost prema tim nepromišljenim testiranjima tako što će preduzeti direktne akcije“, rekao je Tilerson.

Dodao je da je Kina u najvećoj meri snabdevala Severnu Koreju naftom, dok je Rusija najveći poslodavac “severnokorejskog prinudnog rada“.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing navela je da njena zemlja nije “ključna tačka konflikta“.

“Direktno uključene strane treba da snose odgovornost“, rekla je ona aludirajući na SAD i Južnu Koreju.

“Svaki pokušaj da peru ruke je neodgovoran i neće pomoći da se problem reši“, rekla je ona.

Dodala je da sankcije ne mogu da reše problem i pozvala na mirno rešenje kroz diplomatiju.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je navela da se Rusija nada rešenju situacije na Korejskom poluostrvu.

“Nažalost, jedina stvar koja dolazi iz Vašingtona je agresivna retorika“, dodala je.

Pjongjang je raketu lansirao u sedam sati po lokalnom vremenu sa Međuardnog aerodroma Sunan u Pjongjangu.

Kao i raketa ispaljena 29. avgusta i ova je preletela Japan pre nego što je pala u Tihi okean. Sirene su se začule u celom regionu, a u Japanu je stanovništvo upozoreno i da nađe zaklon.

Ono što je alarmantno u ovom slučaju jeste to što je sada ostrvo Guam, udaljeno 3.400 kilometara od Pjongjanga, sada u dometu rakete.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *