“Udaviti” Šveda, “prebiti” Mozgova

Objavljeno: 15.9.2017.

Pre tačno 13 dana Rusi su ostvarili trijumf od tri poena razlike (75:72), što je jedini poraz našeg tima u Istanbulu. To “Zbornaji” daje blagu psihološku prednost u borbi dva tima vrlo sličnih karakteristika u svim linijama. U tom prethodnom okršaju u Ulker areni srpski tim je odigrao jedan od najslabijih mečava na turniru, oscilirao […]

Pre tačno 13 dana Rusi su ostvarili trijumf od tri poena razlike (75:72), što je jedini poraz našeg tima u Istanbulu.

To “Zbornaji” daje blagu psihološku prednost u borbi dva tima vrlo sličnih karakteristika u svim linijama.

U tom prethodnom okršaju u Ulker areni srpski tim je odigrao jedan od najslabijih mečava na turniru, oscilirao je u igri tokom svih 40 minuta bez rešenja za fizički jačeg rivala.

Upravo je tu fizičku igru, pre svega u reketu, apostrofirao selektor Aleksandar Đorđević uoči “revanša”.

“Znamo gde smo grešili, znamo šta nas čeka. Idemo da se pobijemo za medalju”, rekao je Đorđević.

Srbija je u međuvremenu značajno podigla nivo svoje igre, a vrhunac je bio fenomenalan nastup protiv Italije u četvrtfinalu.

S druge strane, Rusi su oscilirali, poraženi su u grupi od Letonije, potom su razbili Hrvate u osmini finala, dok su se u četvrtfinalu namučili protiv Grčke.

Ključni faktor tima je već toliko puta pomenuti Aleksej Šved, koji čak i kada odigra slabo, kao protiv Grka, opet sposoban je da prelomi meč i donese pobedu Rusiji.

Šved se u napadu Rusije uglavnom oslanja isključivo na sebe, uz naravno maksimalno forsiranje “pika”, pa će svakako jedan od glavnih ciljeva našeg tima biti da preseče tu liniju dodavanja i premori ga kako bi otupio njegovu oštricu u završnici susreta.

Na meču sa Grčkom se videlo da Šved polako gubi dah, češće je nego inače išao na klupu da odmori, i to je tačka koja može da posebno povredi rivala, naročito ako meč uđe u neizvesnu završnicu.

S druge strane, naše glavno oružje će opet biti Bogdan Bogdanović, koji košgeterski možda nije toliko impresivan kao Šved, ali takođe predvodi tim u ključnim momentima kao što je bio poslednji period protiv Italije kada je ubacio 14 od svoja 22 poena.

Od Bogdanovića se svakako očekuje da na ovom meču znatno podigne svoj nivo igre u završnici, iako će opet imati vrlo bitnu ulogu u kreiranju napada uz Stefana Jovića.

Osim ovog bekovskog, očekuje nas i žestok centarski obračun. Za razliku od prethodih rivala Rusija ima čoveka koji može da dostojno parira Bobanu Marjanoviću u reketu. Timofej Mozgov je jedan od najboljih centara na EP, a protiv Srbije će sigurno imati još veću ulogu u napadu svog tima kako bi što više rasteretio Šveda.

Mozgov je verovatno bio prelomni činilac u prvom susretu dva tima, sa 11 poena i osam skokova je doneo prevlast Rusiji u reketu, pa će odbrana Marjanovića i Kuzmića nad njim verovatno biti presudna i sada.

Zbog toga će Marjanović i Kuzmić morati da odigraju fizički besprekoran meč kako bi sprečili Ruse da preko svojih visokih igrača vrše pritisak na našu spoljnu liniju.

Naravno, ne treba zapostaviti ni ulogu ostalih igrača, posebno u ekipi “Orlova” jer tu leži i najveća snaga Đorđevićevog sastava.

Dok u ekipi Rusije uvek mogu da “iskoče” Vitali Fridzon, Nikita Kurbanov ili Andrej Voroncevič, koji je možda i “lepak” ovog tima na parketu, u našem sastavu su to Dragan Milosavljević, Vladimir Lučić i Milan Mačvan. Ukoliko budu na nivou kao protiv Italije, Rusi će imati veliku glavobolju.

Statistički, dva tima ne odudaraju jedan od drugog. Rusi za dva šutiraju 52, a Srbija 54%, dok su za tri skoro identični sa oko 32,5. Rusi su nešto sigurniji sa penala, dok je naš tim u dosadašnjem delu prvenstva bio nadmoćniji u skoku.

Ono u čemu je razlika najočiglednija su poeni iz reketa, Srbija ubacuje deset više od rivala, a više doprinosi Đorđevićeva nego klupa Sergeja Bazareviča.

U svakom slučaju, skoro sigurno nas očekuje neizvesna borba tokom svih 40 minuta dve svetske košarkaške velesile.

Srbija i Rusija će od 20:30 da se bore za mesto u finalu Evrobasketa gde ih čeka neporažena Slovenija, tim koji je srušio branioca titule sa 20 poena razlike.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *