Terorizam u Londonu, hitan sastanak kod premijerke

Objavljeno: 15.9.2017.

Londonska policija zvanično je proglasila “terorističkim incidentom” jutrošnju eksploziju u vozu na londonskoj metro stanici “Parsons grin”

U eksploziji je povređeno više osoba, a tokom popodneva će biti održan sastanak Komiteta za hitna delovanja (COBR) koji će voditi britanska premijerka Tereza Mej.

AP prenosi da je londonska policija saopštila da je “veći broj” ljudi povređen i da policijske snage zadužene za borbu protiv terorizma vode istragu.

Rojters navodi da je Mejova u saopštenju u kojem najavljuje sastanak Komiteta, poznatog kao “Kobra”, navela da su joj “misli uz povređene u ‘Parsons grinu’ i spasilačkim službama, koje još jednom brzo i hrabro odgovaraju na teroristički incident”.

Izvori iz britanskih policijskih snaga za borbu protiv terorizma kazali su “Bi-Bi-Siju” da je njihova radna pretpostavka da je jutrošnji incident na londonskoj metro stanici “Parsons grin”, kada je u eksploziji povređeno više osoba, bio “terorizam”.

Navodi se i da Skotland jard još nema izveštaja o postojanju druge eksplozivne naprave niti o čoveku sa nožem.

Rojters prenosi da je portparol premijerke Velike Britanije Tereze Mej saopštio da ona “dobija redovna nova obaveštenja” u vezi s onim što se dogodilo.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je za “Skaj njuz” da je “veoma važno ne iznositi spekulacije u ovom trenutku”.

“Očigledno, svi bi trebalo da budu mirni i nastave da vode živote na normalan način, onoliko normalan koliko to može”, kazao je Džonson.

Putnik koji se zatekao u vozu londonskog metroa u trenutku jutrošnje eksplozije kaže da je plamen obuhvatio jedan vagon i krenuo da se širi, dok su putnici bežeći ka izlazu gazili jedni druge, a policija savetuje ljude da izbegavaju zapadni deo Londona oko stanice “Parsons grin”, prenosi Rojters.

Očevidac za Rojters navodi da su putnici iznenada začuli kako nešto huči i ugledali plamen kako hita ka njima, posle čega su krenuli da beže ka izlazu i gaze jedni druge, ali kaže da nije čuo pucanj nakon što je policija stigla na mesto incidenta.

“Samo sam čuo kako nešto huči. Pogledao sam na gore i video ceo vagon obuhvaćen plamenom koji ide ka meni”, kazao je očevidac i dodao da je voz bio krcat putnicima.

Britanska policija je saopštila da savetuje ljude da ne idu u područje na kojem se desio incident.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *