Ruske rakete će razarati i pod zemljom

Objavljeno: 15.9.2017.

Ministarstvo odbrane Rusije odobrilo je plan modernizacije operativno-taktičkih raketnih kompleksa Iskander M.

Nova modifikacija balističke rakete za sistem Iskander se može koristiti kako bi prodrla pod zemlju i kako bi uništila utvrđenja ili ojačane temelje kontrolnih punktova neprijatelja, prenosi “Sputnjik”.

Očekuje se da će te sisteme u različitim modifikacijama ruska vojska koristiti u narednih 20-30 godina, izjavio je novinarima glavni inženjer „Konstruktorskog biroa za proizvodnju mašina“ Valerij Kašin.

„Nastavljamo konstruktorski rad na stvaranju novih raketa za kompleks Iskander M. On se stalno razvija. Napravljeno je još nekoliko tipova raketa. One se spolja ne razlikuju, ali unutra — kardinalno. Trenutno ima sedam vrsta raketa, a može da ima i više“, rekao je Kašin.

Igor Korotčenko, vojni ekspert i glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“, za Sputnjik ističe da Iskander i dalje spada u odbrambeno oružje, bez obzira na sve nove modifikacije raketa.

„Kompleks Iskander je visokoprecizan raketni kompleks koji ne narušava nijedan postojeći sporazum koji je Rusija potpisala, konkretno najpre mislim na Sporazum o smanjenju broja raketa srednjeg i malog dometa, koji je na snazi još od 1987. godine.“

Vojni ekspert Dmitrij Kornjev, glavni urednik portala „MilitaryRussia.ru“, za Sputnjik objašnjava da se suština savremenih ruskih raketnih kompleksa sastoji u tome da se na jednu raketu, zavisno od potrebe, mogu postavljati različite bojeve glave, kao i razni sistemi navođenja.

„Na balističkim raketama koriste se kasetne bojeve glave, a može biti postavljena i visokoeksplozivna bojeva glava. Za tako napredan sistem kao što je Iskander bilo bi čudno da ne postoji i bojeva glava sa nuklearnim punjenjem. Slična situacija je i sa krstarećim raketama koje se takođe mogu ispaljivati sa tog sistema.“

Kornjev naglašava da se pre određenog vremena pojavila i nova modifikacija balističke rakete za sistem Iskander, koja se čak može koristiti kako bi prodrla pod zemlju i kako bi uništila utvrđenja ili ojačane temelje kontrolnih punktova neprijatelja.

Naš sagovornik ističe da iako je glavni inženjer Kašin govorio o modernizaciji i o dva nova tipa raketa, one svakako po svojoj prirodi ne izlaze van okvira ovih sporazuma koje je Moskva potpisala sa Vašingtonom.

„Najverovatnije se ovde radi o modifikacijama već postojećih tipova raketa, moguće da su u pitanju novi motori. Nažalost, još ne znamo sve detalje novina o kojima je Kašin govorio“, objašnjava vojni analitičar.

Ako bi pak zbog promene odnosa snaga ili nekakvog nepredviđenog konflikta Rusija morala da napusti Sporazum o smanjenju broja raketa srednjeg i malog dometa, tada bi, hipotetički gledano, mogle da budu čak lansirane i rakete dalekog dometa, jer za to već sada postoje tehničke mogućnosti i to ga čini jedinstvenim takvim sistemom na svetu, dodaje Kornjev.

„Iskander je univerzalni i višenamenski sistem sa kojeg se mogu ispaljivati krstareće i balističke rakete, što omogućava da se taj sistem koristi kako u lokanim konfliktima, tako i u visokopreciznim operacijama, ali i u slučaju masovnog konflikta i velikog rata. To tom sistemu daje veliku fleksibilnost“, objašnjava Kornjev.

Iskander M može da uništava neprijateljske raketne sisteme, višecevne raketne bacače, dalekometnu artiljeriju, komandna mesta i čvorišta veze, avione i helikoptere na aerodromima, na rastojanjima do 500 kilometara. Iskanderi su stoga, kako kažu poznavaoci, svojevrsni garanti ravnoteže snaga u Evropi.

Ministarstvo odbrane Rusije ukazuje da Iskander M na Zapadu, a i u svetu u celini, nema premca u svojoj klasi po preciznosti pogađanja, razornoj moći, kratkoj pripremi za gađanje, kao ni po ostalim parametrima.

Podsetimo, Rusija je rasporedila mobilne balističke raketne sisteme kratkog dometa Iskander M u Kalinjingradu u oktobru 2016. godine, kao odgovor na odluku NATO-a da pošalje četiri multinacionalne borbene grupe i dodatnu vojnu opremu u Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Poljsku.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *