“Retorika iz BiH nije prijateljska prema Hrvatskoj”

Objavljeno: 15.9.2017.

Retorika koja stiže iz BiH prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u Valeti.

Ona je to izjavila dan pošto je hrvatska obaveštajna agencija objavila podatke o pretnji islamskog radikalizma u regionu.

“U poslednje vreme primećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu koji nikako ne može da ugrozi BiH”, rekla je novinarima Grabar-Kitarović.

Ona je navela da ta retorika “nije zdrava i dobra jer su BiH i Hrvatska orijentisane jedna na drugu”.

Grabar-Kitarović je, kako je navela Hina, često na meti bošnjačkih zvaničnika iz BiH koji je optužuju da preteruje kada govori o pretnji islamskog radikalizma u toj zemlji.

Hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija (SOA) je u juče objavljenom izveštaju navela da se s područja hrvatskog jugoistočnog susedstva takozvanoj Islamskoj državi priključilo skoro 1.000 ljudi, većinom sledbenika džihadističkog salafizma.

Grabar-Kitarović je istakla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog uticaja.

“Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili deo ekstremističkih grupa ili su samoradikalizovani pojedinci”, rekla je ona.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *