Podignuta optužnica protiv brazilskog predsjednika

Objavljeno: 15.9.2017.

Brazilski predsednik Mišel Temer optužen je za ometanje pravde i vođenje kriminalne organizacije, a pored njega optuženo je još osmoro ljudi.

Među njima su dva člana njegovog kabineta i šest biznismena i političara koji su već u zatvoru.

Državni tužilac Rodrigo Žanot optužio je juče Temerovu Partiju brazilskog demokratskog pokreta da je primila oko 190 miliona dolara mita kako bi trgovala uticajem.

“Temer je dao potrebnu stabilnost i sigurnost kriminalnom aparatu, pojavljujući se istovremeno kao lider i osnivač organizacije”, naveo je Žanot u optužnici pred vrhovnim sudom Brazila.

U pisanoj izjavi, Temer je naveo da su optužbe apsurdne i da državni tužilac nastavlja “svoju neodgovornu politiku da bi prikrio svoje propuste”, a njegova partija takođe je odbacila iznete optužbe.

Kao aktuelni predsednik, Temer će biti procesuiran samo ako dve trećine Donjeg doma brazilskog parlamenta glasa da on bude smenjen sa funkcije. Kada je Temer optužen u avgustu, parlament je “kočio” sudski proces.

Isti tužilac u sredu je saopštio da je brazilska vlada godinama vodjena kao kartel, još od vremena administracije predsednika Luisa Injasia Lule de Silva, od kada se novcem potkupljuje politički uticaj.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *