NASA danas obara “Kasini” na Saturn

Objavljeno: 15.9.2017.

Letelica američke svemirske agencije NASA “Kasini” biće oborena danas na Saturn u 13 sati po našem vremenu (11.00 GMT), u čijoj će se atmosferi dezintegrisati, javio je portal “Spejs”.

NASA će na svojoj onlajn televiziji početi s prenosom u 13 sati (11 GMT), tako da čitav događaj možete ispratiti “uživo”, OVDE NA TV NASA.

Očekuje se da će obaranje letelice početi u 13.55 sati (11.55 GMT).

Naučnici Laboratorije za mlazni pogonu (JPL) u Pasadeni, Kalifornija, nadgledaće obaranje “Kasinija” i skupljati podatke sa letelice tokom minut-dva koliko će izdržati pre nego što se uništi u atmosferi gasnog džina.

NASA će u 15.30 (13.30 GMT) emitovati konferenciju za novinare u JPL, po okončanju misije.

Misija “Kasini- Hajgens”, vredna 3,26 milijardi dolara, zajednički projekat NASA-e, Evropske svemirske agencije (ESA) i Italijanske svemirske agencije, lansirana je 1997, a u Saturnov sistem stigla je 2004. Lender Hajgens odvojio se od “Kasiniji” i spustio na površinu Saturnovog meseca Titan nedugo po dolasku. “Kasini” je trebalo da proučava sistem šeste planete od sunca do 2008, međutim misija je dva puta produžena.

Letelici sada ponestaje goriva i misija se mora okončati. Naučnici se nadaju da će tokom obaranja “Kasinija” dobiti dodatne podatke o atmosferi gasnog džina.

Obaranje letelice će osigurati da se “Kasini” ne sudari sa jednim od Saturnovih meseca za koje naučnici misle da su nastanjivi. Takav udar bi mogao preneti mikrobe sa Zemlje i kontaminirati te mesece.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *