Kukan: Očekujem da EU neće pustiti Srbiju dugo da čeka

Objavljeno: 15.9.2017.

Član Spoljnopolitičkog odbora EP i predsednik delegacije za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan očekuje da do 2025. godine Srbija zakuca na vrata EU.

On očekuje da Srbiju Unija “neće pustiti dugo da čeka“.

“Biću vrlo pažljiv sa rečima, da ohrabrim naše prijatelje u Srbiji, ali i da ostanem prizeman i realističan. Mislim da će za vreme pet godina mandata nove Evropske komisije i novog saziva EP ( 2019 – 2025) Srbija kucati na vrata EU, a da je EU neće pustiti dugo da čeka“, poručio je Kukan u izjavi za Tanjug.

Komentrašići inicijativu predsednika EK Žana Kloda Junkera da se u narednih 16 meseci izradi evropska “strategija upešnog pristupanja Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom do 2025. godine“, on je za Tanjug pridao posebnu važnost redosledu kojim je Junker naveo zemlje koje su u pitanju.

Kukan istovremeno kaže da je pravljenje prognoza i licitiranje datumima u politici vrlo “varljiv zadatak“ i da je namerno napravio razliku izmedju “kucanja na vrata“ i “prolaska kroz vrata“ članstva u EU.

“Sve će vrlo mnogo zavisiti od zemalja u procesu pritupanja i njihovog ipunjavanja kriterijuma“, poručio je Kukan.

On je naglasio da EU ne sme ponoviti da na ispunjene uslove zemlja kandidata ne odgovori recipročno što je, prema njegovim rečima, bio slučaj prethodnih godina.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *