Gradi i treće – najbogatiji čovjek svijeta nešto zna

Objavljeno: 15.9.2017.

Ohrabren stopama rasta prihoda u Meksiku, američki internetski trgovac Amazon blizu glavnog grada gradi ogroman skladišni centar.

Međutim, deo analitičara upozorava da kompanija možda “trči pred rudu” nadajući se povećanju iznosa za bescarinsku kupovinu u osveženom Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Kako navodi Rojters pozivajući se na upućene izvore, Amazon u okrugu Tepotzotlan 40 kilometara severno od Meksiko Sitija gradi ogromno skladište koje će se prostirati na čak 92.900 kvadratnih metara.

Gradnja bi trebalo da bude završena iduće godine, a tada će utrostručiti Amazonove skladišne kapacitete u Meksiku, tržištu sa 120 miliona potrošača. Kompanija trenutno poseduje dva skladišno-logistička centra u Meksiku koji se prostiru na 46.450 kvadrata. Novi kompleks nalazi se 11 kilometara od postojećih skladišta. 

Inače, Amazon je na meksičkom tržištu još uvek “novajlija” s obzirom da su trgovinu elektronskih knjiga otvorili 2013. godine, a dostavu robe započeli pre samo dve godine. Ali, Amazon vrlo brzo raste pa je postao treći internetski trgovac po prometu u toj državi. Podaci Euromonitora pokazuju da je lane u Meksiku prihodovao 253 miliona dolara, dvostruko više nego godinu ranije.

Inače, tek tri odsto kupovina u Meksiku odvija se putem interneta, nasuprot 10 odsto u SAD-u. Međutim, ključ za dalji rast u Meksiku leži u rukama pregovarača o novom NAFTA sporazumu. Američki je predlog da se sadašnji iznos od 50 dolara u vrednosti robe koja se može bescarinski uvesti u Meksiko podigne na 800 dolara.

Meksička strana za sada oprezno gleda na predlog Vašingtona, najpre zbog pritiska domaće tekstilne i industrije obuće.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *