EU ne želi problem Kosova u Uniji, Srbija mora da ga riješi

Objavljeno: 15.9.2017.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da Brisel ne želi da na mala vrata uveze problem Kosova u EU.

On je ponovio da normalizacija odnosa s Prištinom direktno utiče na dalji napredak Srbije u evropskim integracijama.

“Proširenje se zasniva isključivo na zaslugama svakog kandidata, vi držite ključeve od vrata EU, ali EU mora da vidi stalnu, održivu nereverzibilnu normalizaciju odnosa s Prištinom pre konačnog pristupa EU. Ne želimo da uvezemo to pitanje kroz mala vrata u EU”, izjavio je Han na predavanju “EU-Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost” za članove Nacionalnog konventa o EU i ambasadore zemalja članica.Han je rekao da nije došao u Beograd da kaže kako lideri Srbije i Kosova treba da vode dijalog niti da ponudi gotovo resenje.

“To treba posmatrati kao veliku istorijsku priliku pružanja ruke drugoj strani i pronalaženje trajnog rešenja za pitanje koje proganja vašu zemlju i region previše dugo”, rekao je Han na predavanju u beogradskom hotelu Metropol.

Istakavši da pomirenje ne znači negiranje činjenica i odgovornosti za počinjeno, ni okretanje novog lista, već izvlačenje pouke iz istorije da bi se izgradila bolja budućnost, Han je rekao da su za to potrebni vizija, hraborst i osećaj za realnost.

“Biti patriota i član EU nije u suprotnosti, to su dve strane istog novčića. Ali, ako propustite randevu s istorijom drugi će umesto vas donositi odluke na vašu štetu”, kazao je Han.

Takve odluke, dodao je, zahtevaju najširi konsenzus i to izvan same politike i u tom smislu je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog važan korak, koji pokazuje “viziju, relizam i snažnu posvećenost interesima naroda”.

Han je danasu Beogard razgovarao sa Vučićem, a sastaje se još sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i premijerkom Anom Brnabić.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *