“Bez destabilizacije Poljske Rusija ne smije da napadne”

Objavljeno: 15.9.2017.

Poljski ministar odbrane kaže da su rusko-beloruski manevri na poljskim granicama koncipirani tako da iz vojnih vežbi lakomogu da se pretvore u oružani napad.

Međutim, kako ocenjuje Antoni Maćerevič, Rusija to neće sada učiniti iz političkih razloga, jer bi prvo morala da destabilizuje Poljsku.

“Suština manevara Zapad 2017. nije samo da razmeste vojsku od Finske ili norveških voda do Crnog mora u broju koji je daleko prekoračio 100.000 vojnika. Te vežbe su pripremljene i realizuju se tako da direktno iz manevara može da ;se predje u borbena dejstva”, kazao je sinoć Maćerevič poljskoj državnoj televiziji TVP.

Poljski ministar odbrane naglasio je da iako bi vojne okolnosti omogućavale da ti manevri pređu u oružani napad, Rusija, po njegovoj proceni, to neće sada učiniti jer je sputava politika.

“Uveren sam da to političke okolnosti ne omogućavaju. Vojne okolnosti da. Mislim da ni iz vojnih razloga nije moguć napad na članicu NATO-a ali na zapadnim granicama Rusije nisu samo članice NATO-a. A napad na zemlju koja nije članica NATO-a, a graniči se s Poljskom imao bi dalekosežne posledice i na bezbednost Poljske”, kazao je Maćerevič.

On je odbio da odgovori koja je to zemlja i uputio je novinare da pogledaju na mapu, a kao političke okolnosti koje koče ruski napad na Zapad, označio je to da bi Rusija prvo morala da destabilizuje Poljsku.

“Poljska je najvažnija zemlja ne samo kada je u pitanju potencijalni ruski napad nego i kada je reč o potencijalnoj odbrani NATO-a. Bez destabilizacije Poljske, nema mogućnosti za napad Rusije na njegovom zapadnom krilu”, rekao je Maćerevič.

Poljski ministar odbrane optužio je Rusiju da pokušava da destabilizuje Poljsku, ali krivi za to i deo opozicije i to zbog toga što traži da njegovo smenjivanje ili suspenziju nakon objavljivanja knjige u kojoj novinar Tomaš Pjontek detaljno prikazuje veze Maćereviča s ljudima povezanim sa ruskommafijom i s prijateljima predsednika Rusije Vladimira Putina.

Maćerevič umesto da se brani protiv tih optužbi pred sudom u građjanskoj parnici za običnu klevetu kao što su do sada činili ostali poljski političari ili javne ličnosti, podneo je protiv Pjonteka krivičnu prijavu tužilaštvu da knjigom “Maćerevič i njegove tajne” ugrožava bezbednost ministra.

Knjiga istraživačkog novinara Pjonteka postala je u međuvremenu bestseler, već i zbog pikanterije da za mutne veze s Rusijom optužuje političara koji važi za najoštrijeg, čak i rusofobnog jastreba na poljskoj političkoj sceni, i prodata je za kratko vreme u 160.000 primeraka.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *