Novi Renault Megane RS i zvanično

Objavljeno: 12.9.2017.


Renault Sport je novu generaciju Megana RS prvo prikazao krajem maja u Monaku, ali tada sa kamufliranim eksterijerom i bez saopštavanja konkrtetnih detalja. Sada tajni više nema, budući da su Francuzi novi Megane RS danas i zvanično predstavili novinarina na sajmu automobila u Frankfurtu.
U svakom slučaju, novi Megane RS će se kupcima nuditi samo u formi hatchbacka sa 5 vrata, što je recept još ranije primenjen i kod manjeg Clia RS.

Megane RS nove generacije pokreće 1,8 litarski turbo četvorocilindraš sa 206 kW/280KS i 390 Nm obrtnog momenta, pri čemu će se u RS paketu između ostalog naći i agresivniji eksterijer (uključujući i proširenja blatobrana, izmenjene branike, zadnji difuzor…), veći alu točkovi, sportsko ogibljenje, jače kočnice, sportski izduvni sistem (uz centralno postavljenu izduvnu cev), kao i modifikovani enterijer sa sportskim sedištima i volanom.

Od menjača se pominju šestostepeni manuelni i EDC menjač sa dvostrukim kvačilom.

Novi Megane RS će i dalje nuditi sa prednjim pogonom, s tim što će imati i 4Control sistem upravljanja na sva četiri točka. Renault navodi da ovaj sistem “automobil čini okretnijim i preciznijim te mu pomaže da ostvari bolje performanse tako što s pomoću elektromagnetskog aktuatora na zadnjoj osovini upravlja zadnjim točkovima” kao i da su “inženjeri Renault Sporta rad sistema 4CONTROL podesili na način koji automobilu obezbeđuje izuzetnu okretnost pri nižim brzinama i nenadmašnu stabilnost u bržim krivinama”.

Kupcima će se nuditi i izbor između Sport i Cup oslanjanja, pri čemu se u fabričkoj najavi kaže da Sport spaja odlične performanse s udobnošću za svakodnevne vožnje dok Cup donosi vrhunske sportske osobine, spremne i za vožnju na trkačkim stazama.

Britanci novi Megane RS kod njih u prodaji očekuju na proleće 2018. godine, po ceni od oko 27.500 funti, što je manje od cene za Hondu Civic Type R koja u Velikoj Britaniji košta 30.200 funti.

Takođe, ovim modelom možemo očekivati i Renaultov napad na rekord koji za serijska vozila sa prednjim pogonom trenutno na Nirburgringu drži upravo Honda Civic Type R.

Ovde treba napomenuti da tokom leta 2018. stiže i snažnija Megane RS Trophy verzija, i to sa 300KS.

Proizvodnja starog Megana RS je inače završena u avgustu prošle godine, a treba podsetiti da se taj model pojavio 2009. godine i da je za sedam godina proizvedeno oko 30.000 komada (koji su našli kupce u više od 30 zemalja, od Evrope, Japan, Kine, Singapura, Južne Afrike, Australije…).

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *