Upozorenje zubara: 7 namirnica koje bi trebalo da izbjegavate

Objavljeno: 13.8.2017.


Dobro znamo da slatko uzrokuje karijes, a crveno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga konzumiramo često. Ali, postoje i druge naočigled bezazlene namirnice koje mogu da naškode zubima i ponište dejstvo oralne higijene.
Navodimo listu namirnica koje vaš zubar želi da izbegavate.

1. Seme suncokreta

Imaju čvrstu ljusku koja može da ošteti zube kada poku[avamo da je pregrizemo. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija će biti oljušteno see,.

2. Kockice leda

Drobljenje kockica leda zubima je nešto što obavezno treba izbegavati jer oštećuje zubnu gleđ. Kada vršite međusobni pritisak na dva kristala, jedan mora da pukne.

3. Sportska pića

Iako sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte da zaboravite da su puna šećera. Ponekad nije loše popiti sportsko piće, ali trudite se da vam to ne pređe u naviku.

4. Voda s ukusima

Iako nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube. Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda s ukusima i sportska pića menjaju pH pljuvačke – povećava se kiselost, što smanjuje otpornost zubne gleđi. Jednom kada se unište svi njeni slojevi, teško će se obnoviti. Tada zubi postaju osetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu.

5. Suho voće

Zbog svoje lepljivosti, suvo voće se dugo zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može da dođe do nastanka karijesa.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *