“Nije cilj priznavanje Kosova, a ‘podjela’ je samo ideja”

Objavljeno: 13.8.2017.


Vicepremijer Ivica Dačić kaže da je ideju o podeli Kosova pomenuo samo kao jednu od ideja za unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je pokrenuo Aleksandar Vučić.
On je istakao i da je više mislio na potrebu da se definiše šta je srpsko, a šta albansko.

“To sam pokrenuo kao jednu od ideja i ne govorim o podeli, nego o definisanju onoga što je srpsko i pod znacima navoda albansko”, rekao je Dačić upitan da li se zalaže za podelu Kosova kako se moglo čuti povodom pokretanja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. 

“Ovo je ideja o kojoj treba da se razgovara i nije nikakva podela”, naglasio je Dačić i dodao da će se sve lako rešiti ako između Srba i Albanaca postoji želja za dogovorom.

Dačić je podsetio da u Srbiji ima mnogo više onih koji smatraju da je Kosovo izgubljeno i onih koji misle da je dijalog pokrenut da bi se priznalo Kosovo, te je njima poručio da dijalog nije potreban onima koji hoće da priznaju Kosovo. 

Ova Vlada i ovaj predsednik to svakako neće uraditi, rekao je Dačić i dodao da unutrašnji dijalog koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo nema za cilj priznanje Kosova.

Albanska strana, kako je podsetio, uopšte ne želi da priča o statusu Kosova i misli da je sve rešeno, da je Srbija nebitna, da samo treba da stavi svoj potpis i “da su oni nezavisni”.

“To se nikad neće desiti”, rekao je Dačić. 

“Ako Srbija nije bitna, zašto zovu Srbiju na dijalog, zašto sami ne rešavaju probleme Haradinaj, Tači i ‘ostali velikani političke misli’. To je zato što ništa ne mogu da reše bez države Srbije”, rekao je Dačić i izrazio nadu da su Srbi naučili lekciju o jedinstvu.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *